Moja ciotka wrzuca do masy serowej 1 owoc i odmienia smak sernika. Jest niezwykle delikatny, aromatyczny i szybki w przygotowaniu. Poznaj przepis na sernik jakiego jeszcze nie jadłeś.
Sernik mojej ciotki bardzo wyróżnia się smakiem. Jej sekret tkwił w jednym, zaskakującym owocu. Podczas rodzinnego spotkania podzieliła się ze mną tym patentem. Opowiadała, że ten wyjątkowy przepis ewoluuje z pokolenia na pokolenie, zawsze z zachowaniem jednego kluczowego składnika. To właśnie dlatego jego smak jest tak niespotykany.
Moja ciotka wrzuca do masy serowej 1 owoc. Ten przepis powala smakiem
Owoc, który dodaje moja ciocia do masy serowej i nadaje jej niepowtarzalnej konsystencji i wyjątkowego smaku, to gruszka. To właśnie ta owocowa esencja sprawia, że masa serowa staje się aksamitna, delikatna i pełna lekkości. Dlaczego gruszka? Otóż okazuje się, że kiedyś w naszej rodzinie pojawiła się taka ilość dojrzałych gruszek, że trzeba było znaleźć dla nich nietypowe zastosowanie. I tak narodził się ten niezwykły przepis.
Składniki:
» 500 g serka mascarpone
» 1 dojrzała gruszka
» 1/2 szklanki cukru pudru
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Obierz gruszkę, usuń gniazdo nasienne, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do miski wraz z sokiem, ponieważ to on nadaje masie serowej niezwykłego aromatu.
W misce umieść serek mascarpone, cukier puder, startą gruszkę i ekstrakt waniliowy, a potem delikatnie wymieszaj składniki.
Gotową masę przelej do foremki i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz podać sernik na kruchych ciasteczkach, wtedy wystarczy wyłożyć je na blaszce przed wlaniem masy. Smacznego!