ShareInfo.plKulinariaMrożony groszek wychodzi mdły i bez koloru? Zapominasz o jednym

Mrożony groszek wychodzi mdły i bez koloru? Zapominasz o jednym

mrożony groszek zielony
fot. screen Youtube / foodtrails25

Groszek to smaczne urozmaicenie w naszej diecie i prawdziwy skarbiec zdrowia. Zwolennicy zdrowego odżywiania uwielbiają go i często używają w swojej kuchni. Zielone kuleczki można dodawać do zapiekanek, zup, past kanapkowych czy risotto. Często kupujemy je w formie mrożonej. Warto wiedzieć, jak korzystać z mrożonego groszku, by zachował jędrność, naturalny kolor, wartości zdrowotne i pyszny smak w każdym daniu.

REKLAMA

Zielony groszek to zdrowy i smaczny składnik w kuchni. Zimą jest niezastąpiony. Nie zawsze mamy swobodny dostęp do świeżego strączka, a wtedy ratuje nas mrożonka. Nawet w procesie mrożenia nie traci swoich walorów. Jest bogata w witaminy, mikroelementy i błonnik. Bije na głowę odpowiednik z puszki. Jest od niego lepsza na wielu polach. Nie zawiera morza soli, a po ugotowaniu zachowuje jędrną strukturę i apetyczny, zielony kolor. Konserwa traci większość składników odżywczych w procesie sterylizacji, a mrożonka zachowuje wszystko co cenne.
Mrożony groszek jest produktem ogólnie dostępnym. W sklepowych ladach chłodniczych łatwo go znaleźć i nie kosztuje dużo. Jak z niego korzystać, by zawsze smakował i wyglądał perfekcyjnie?

Triki, by zielony groszek zawsze smakował idealnie

□ Nie trać czasu na rozmrażanie
Zielony strączek od razu po wyjęciu z zamrażalnika przełóż do garnka z zupą czy na patelnię. Nie musisz go uprzednio odmrażać.

□ Gotuj groszek al dente
Rozgotowany groszek źle wygląda w daniach – traci kolor, jędrną konsystencję i robi się mdły. Należy go gotować tylko przez kilka minut.

REKLAMA

□ Strączki dodawaj w ostatnich minutach gotowania
Do niektórych dań, np. zup czy risotto, mrożony groszek dodawaj prawie na samym końcu. Wtedy będziesz mieć pewność, że zachowa kolor, teksturę i smak.

□ Sposób na wyrazisty kolor
Przed dodaniem strączka do surówki, zblanszuj go – zabieg ten polega na umieszczeniu go na krótki czas we wrzącej wodzie, a potem szybkim zanurzeniu w zimnej wodzie. Tak potraktowany groszek będzie soczyście zielony i zaprezentuje się dużo lepiej w sałatce.

□ Mrożenie w prawidłowych warunkach
Opakowanie z groszkiem powinno być zamknięte. W przeciwnym razie do środka dotrze szron, a warzywo może utracić część swoich walorów.

REKLAMA

Czytaj też: Śledzie po wileńsku to kulinarne objawienie. Zrób więcej, bo znikną w trymiga

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA