Musaka to nic innego, jak grecka zapiekanka, stanowiąca jedno z kultowych dań tamtejszej kuchni. Jest to swego rodzaju odmiana włoskiej lasagne. Poniższy przepis pozwoli przygotować ją we własnym domu.
Prosta, warstwowa zapiekanka może być ciekawa. Wystarczy, że przygotujemy ją według poniższej, greckiej receptury. Dzięki temu jest gwarancja, że wszyscy domownicy zachwycą się jej smakiem.
Składniki:
2 bakłażany
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
puszka krojonych pomidorów
1 szklanka startego serca (najlepiej parmezanu)
200 ml czerwonego wina
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka oregano
1 łyżka cukru
Sos beszamelowy:
450 ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od podsmażenia mięsa z cebulką i czosnkiem. Bakłażany następnie kroimy na małe kawałeczki i pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Do mięsa dodajemy wino, pomidory i przyprawy, po czym podduszamy przez 40 minut. Sos beszamelowy przygotowujemy poprzez zagotowanie mleka z masłem i gałką muszkatołową oraz stopniowe dodawanie mąki.
Ciągle mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje. Gdy mięso jest już gotowe, dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie warstwowo układamy bakłażana, farsz, bakłażana i farsz. Górę posypujemy serem i polewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.