REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNa to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Pycha to mało powiedziane

Na to ciasto z rabarbarem czekam cały rok. Pycha to mało powiedziane

ciasto z rabarbarem i bezą
fot. screen Youtube / @smakolykyJuli

Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką to recepta na słodką ucztę, która zniknie z formy błyskawicznie. Zjawiskowy smak to zasługa dobrze dobranych produktów i bezy, która spowoduje, że wypiek będzie lekki jak chmurka i nie zostanie po nim nawet okruszek. Sprawdź przepis na rabarbarowe cudo.

REKLAMA

Sezon wiosenny rozpoczął się już kilka ładnych tygodni temu. Na bazarach i w warzywniakach zagościły różne sezonowe pyszności. Na przykład rzodkiewki, szparagi, młoda kapusta czy młode ziemniaki. Na pierwsze polskie truskawki, maliny czy czereśnie, trzeba jeszcze trochę poczekać. Na razie słodkie owoce można zastąpić rabarbarem, który też już pojawił się w sklepach. Kwaśne łodygi idealnie pasują do ciast drożdżowych, ucieranych i kruchych. Dzisiejsze ciasto z rabarbarem, bezą i kruszoną to hit tej wiosny.

Jak przygotować ciasto z rabarbarem i kruszonką? Przepis

Składniki:
Ciasto kruche:
100 g cukru
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza
220 g cukru
5 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rabarbar
600 g rabarbaru
1 torebka kisielu bez dodatku cukru
70 g cukru

REKLAMA

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy cukier i mieszamy. Wrzucamy schłodzone masło i wyrabiamy składniki rękoma, tak by uzyskać kruszonkę. Potem przekładamy do niej żółtka i łączymy na gładką masę. Przekrawamy ją na dwie równe porcje i obydwie wsadzamy do reklamówek, a potem zamrażamy.

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Białka miksujemy na sztywno, a tuż przed końcem ubijania sypiemy partiami cukier i skrobię, nie przerywając mieszania.

Kwadratową formę o wymiarach 26 cm x 26 cm wykładamy pergaminem i na całym spodzie umieszczamy jedną część ciasta. Rabarbar łączymy z cukrem i kisielem (jeśli na dnie zebrała się woda, odlewamy ją), mieszamy i rozrzucamy na cieście w blaszce. Warstwę z rabarbaru przykrywamy ubitą pianą i posypujemy ją startą na tarce drugą porcją ciasta.

Deser pieczemy w temperaturze 180℃ przez 55 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy jest suchy). Studzimy w piekarniku przez kwadrans, drzwiczki uchylamy.

REKLAMA

Czytaj też: Dodaję 20 dag do ciasta drożdżowego. Cudownie miękkie i nie wysycha

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA