W zamrażarce żywność zachowuje świeżość dłużej niż w zwykłej lodówce. Jednak w tym sprzęcie częściej też gromadzi szron, który wcale nie oznacza nic dobrego. Co zrobić, by lód przestał osadzać się na ściankach zamrażalnika? Mamy na to rozwiązanie.
Dlaczego trzeba regularnie pozbywać się lodu ze ścianek zamrażalnika?
Pokryte lodem ścianki mogą zmniejszać pole do przechowywania produktów spożywczych. W dodatku praca sprzętu może zostać zakłócona, przez co wzrośnie pobór prądu. Gromadzeniu się lodu sprzyja ciągłe otwieranie zamrażarki. Wtedy dostaje się do środka ciepłe i wilgotne powietrze. Trzymanie jedzenia bez szczelnych opakowań też służy tworzeniu oblodzeń.
Sposób na lód w zamrażalniku. Wykorzystaj sodę oczyszczoną
Pogromcą lodu może być zwykła soda. Chcąc skorzystać z jej mocy, trzeba najpierw rozmrozić urządzenie, a potem wcierać proszek w jego ścianki, omijając uszczelki. Ten oto sposób pomaga pokonać lód i dodatkowo nieprzyjemny zapach.
Jak ograniczyć powstawanie lodu w zamrażalniku?
✓ Urządzenie otwieraj tylko wtedy, gdy musisz. W miarę możliwości szybko je zamykaj, aby wnętrze aż tak bardzo się nie ocieplało.
✓ Do środka nie wkładaj gorących pokarmów.
✓ Co jakiś czas oceniaj stan uszczelek.
✓ Nacierając ścianki sodą, sprawisz, że lód przestanie się na nich osadzać. W ten sposób przedłużysz żywotność urządzenia.
Czytaj też: Rozmrażanie lodówki. Mama pokazała mi trik ze starymi gazetami.