Pierogi to wyjątkowa potrawa, która gości na naszych stołach bardzo często, a tradycyjny przepis zazwyczaj przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Podczas robienia tego specjału łatwo popełnić błąd, w wyniku czego otrzymujemy mało apetyczne, a czasami nawet niejadalne danie. Aby tego uniknąć i osiągnąć kulinarny sukces, warto wziąć pod uwagę kilka zasad dotyczących przyrządzania ciasta pierogowego. Inaczej potrawa może się rozpaść w trakcie obróbki cieplnej i nici z obiadu.
Idealne ciasto na pierogi powinno dać się sprawnie wałkować, bez dodatkowego podsypywania mąką – jej nadmiar niestety uniemożliwia staranne sklejanie pierogów, co przyczynia się do wypływania farszu podczas gotowania. Chyba nikt nie chciałby znaleźć na talerzu pustych pierogów.
Największe błędy podczas przyrządzania pierogów
Pierogi to tylko ciasto i farsz. Prawidłowo doprawione nadzienie ma zasadniczy wpływ na smak dania. Jednak nawet najwspanialszy farsz nie jest w stanie uratować kiepskiego ciasta. Dlatego przygotowując pierogi, postarajcie się, aby ciasto wyszło takie, jak trzeba. Na jego jakość wpływają zarówno użyte produkty, jak i sposób wykonania.
Najważniejszym składnikiem ciasta pierogowego jest mąka. Aby otrzymać sprężystą, lepiącą się masę, najlepiej użyć mąki typu 450 albo 500. Z mąki wyższego typu uzyskamy trochę twardsze ciasto, które możemy też wzbogacić o jajko, ale musimy wiedzieć, że zwiększa ono jego twardość.
Drugim bardzo istotnym komponentem ciasta pierogowego jest woda. Duże znaczenie ma jej temperatura – nigdy nie należy dodawać zimnego płynu, bo taki nie jest w stanie zapewnić ciastu elastyczności. Zawsze musimy dolewać dobrze ciepłą wodę – tylko taka sprawi, że skrobia obecna w mące napęcznieje i stworzy oczekiwaną strukturę.
Kolejna zasada dotyczy wałkowania ciasta – nie powinno być ono zbyt cienkie, bo wtedy farsz może przez nie prześwitywać. Istnieje też szansa, że takie ciasto rozklei się w trakcie obróbki termicznej, wskutek czego farsz wypłynie, a my otrzymamy puste placki.
Robiąc pierogi, pamiętajcie także o dodaniu odrobiny tłuszczu (np. masła, oleju czy śmietany). Ten składnik sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i elastyczne. Tłuszcz spowolni też jego wysychanie, a same pierogi będzie można sprawniej zlepić.
Po zrobieniu ciasta na pierogi dajcie mu odpocząć
Gotowe ciasto przykryjcie ściereczką lub naczyniem, aby zapobiec obsychaniu. W tym czasie obecna w masie skrobia napęcznieje, zapewniając mu odpowiednią sprężystość.
Ciasto pierogowe warto również poporcjować na kilka kawałków i po kolei je rozwałkowywać. Podczas tej czynności inne skrawki ciasta powinny być przykryte miską (nie będą obsychać).