Sernik niewątpliwie jest jednym z ulubionych ciast Polaków. Jego sekret tkwi w puszystości i delikatnym smaku sera. Poniższy przepis pozwala go przygotować w ekspresowym tempie!
Składniki:
8 jaj
6 łyżek słodzika (ewentualnie cukru, lecz wtedy nie będzie dietetyczny)
1 cukier wanilinowy
1 kg sera twarogowego mielonego, do serników
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Potem oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy składnik słodzący i cukier waniliowy. Do gotowej piany dodajemy żółtka i znowu ubijamy. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy. Do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto przekładamy do formy do pieczenia i pieczemy przez 40 minut. Gotowe ciasto zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.