REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNajlepszy przepis na pieczony boczek z wyjątkowo chrupiącą skórką

Najlepszy przepis na pieczony boczek z wyjątkowo chrupiącą skórką

pieczony boczek
fot. screen Youtube / Kuchnia Marioli

Pieczony boczek to co coś niebywale smacznego. Może być mniej lub bardziej tłusty, lecz to właśnie tłuszczyk i zawartość przypraw przesądzają o jego smakowitości. Dziś prezentujemy recepturę na wspaniały, pieczony boczek z obłędną, chrupiącą skórką. Będzie jak znalazł na ostatnie dni karnawału.

REKLAMA

Pieczony boczek potrafi znakomicie smakować, szczególnie gdy uda nam się go upiec w taki sposób, aby na jego powierzchni utworzyła się chrupiąca skórka. Podczas pieczenia znaczna część tłuszczu wytopi się z mięsa, w ten sposób nie będzie ono, aż tak tłuste. Ma się rozumieć, że im chudszą porcję mięsiwa przygotujemy, tym będzie ono mniej kaloryczne.

Przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką

Składniki:
ok. 75 dag surowego boczku ze skórą
3 łyżki octu
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki oleju
2 czubate łyżeczki soli gruboziarnistej lub himalajskiej
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

Sposób wykonania:
Boczek płuczemy, a następnie osuszamy i nacinamy w kilku punktach na głębokość ok. 1 cm. Jedną łyżeczkę soli łączymy z pieprzem, cukrem, olejem oraz przyprawą 5 smaków. Taką marynatą nacieramy mięso, na skórę produktu nakładamy resztę soli. Całość odwracamy skórą do dołu i wkładamy na noc do chłodziarki.

REKLAMA

Kolejnego dnia wyciągamy mięsiwo z lodówki, usuwamy sól i osuszamy skórę. W skórze robimy kilka otworów przy użyciu noża. Mięso umieszczamy w brytfannie z folią aluminiową ułożoną na dnie. Okrywamy nią również cały boczek, w taki sposób, by na wierzchu znajdowała się wyłącznie skóra. Na skórze kładziemy warstwę soli, przy czym nie powinna ona dotykać reszty mięsa. Nacieramy skórę częścią miksu łyżeczki soli oraz octu. Mięso pieczemy w 200°C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu z pieca wędlinę smarujemy ponownie solą i octem.

Wstawiamy raz jeszcze do piekarnika na 20 minut. Te same procedury powtarzamy jeszcze dwa razy. Wyjmujemy z pieca, zeskrobujemy sól. Skórę smarujemy po raz ostatni kompozycją octu i soli. Mięso wstawiamy na 10 minut do pieca nastawionego na najwyższą temperaturę.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA