Najlepszy sposób na kaca masz w zasięgu ręki. Wystarczy, że zrobisz miksturę ze składników, które na pewno masz w swojej kuchni. Wypicie jej sprawi, że dolegliwości związane z zatruciem alkoholowym miną. Sprawdź przepis i wypróbuj.
Kac to inaczej zatrucie alkoholowe. Pod kątem biologicznym, wątroba przetwarza spożyty alkohol w aldehyd octowy oraz kwas octowy. Aldehyd octowy znacznie gorzej wpływa na nasze samopoczucie, bo to właśnie on powoduje ból żołądka, a nawet wymioty. Jak poradzić sobie z kacem? Jak złagodzić jego nieprzyjemne objawy? Okazuje się, że jest na to rewelacyjny sposób. Wystarczy przygotować pewną miksturę ze składników, które każdy ma w kuchni. Poznaj przepis!
Najlepszy sposób na kaca. Efekty zaskoczą każdego
Żeby obudzić się następnego dnia z kacem, wcale nie trzeba pić ogromnej ilości alkoholu. O jego wystąpieniu decyduje wiele różnych czynników, np. ogólny stan zdrowia, masa ciała, płeć, mieszanie wielu różnych trunków. Wystarczy wypić kilka mocniejszych drinków lub pomieszać kilka różnych alkoholi, a kac będzie gwarantowany.
Aby złagodzić te dolegliwości, trzeba mieć w swojej kuchni imbir. Napój z tym składnikiem jest prawdziwym pogromcą kaca. Pobudza on metabolizm, a w związku z tym pozwala na szybsze wydalenie alkoholu z naszego organizmu.
Mikstura na kaca – najbardziej skuteczny napój. Przepis
Poznaj najlepszą miksturę na kaca, która sprawi, że nieprzyjemne objawy zostaną złagodzone do minimum. Mało kto wie, że ma w zasięgu ręki tak skuteczny sposób! Oto przepis.
Składniki:
› kawałek swieżego imbiru
› 2,5 łyżki dobrej jakości miodu
› sok z cytryny
› kilka kropli oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zaparz wodę, a w tym czasie do kubka zetrzyj imbir bardzo drobno na tarce, następnie zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Dodaj sok z cytryny, oliwę i miód, następnie całość wymieszaj i odczekaj chwilę, aż imbir opadnie na dno.
Pamiętaj też o nawadnianiu organizmu – w tym celu najlepiej sprawdzi się woda mineralna niegazowana, kefir, napoje izotoniczne.