REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNajważniejsze zasady na temat przechowywania suszonych grzybów

Najważniejsze zasady na temat przechowywania suszonych grzybów

suszone grzyby
fot. Pixabay

Po zbiorze, grzyby należy ususzyć. Następną istotną kwestią jest ich przechowywanie. Właściwa temperatura, miejsce i typ pojemnika ma niebagatelne znaczenie. Za sprawą prawidłowego przechowywania, susz nie utraci swojego smaku i zapachu, a poza tym ochronimy je przed robakami i pleśnią. Jeśli chcesz dowiedzieć się, w jaki sposób i jak długo przechowywać suszone grzyby poznaj kilka praktycznych zasad.

REKLAMA

Suszone grzyby – w czym je przechowywać?

Szklany słoik będzie najlepszym pojemnikiem do przechowywania grzybów. Szczelnie zamknięty ochroni grzyby przed dostępem moli czy szkodników. Dodatkowo szkło nie dopuści do utraty aromatu i powstania pleśni. Dobrym wyborem będą również blaszane puszki z odpowiednim zamknięciem. Przed zamknięciem grzybów w słoiku albo puszce należy upewnić się, czy susz nie jest wilgotny. Można to sprawdzić. Jeśli susz kruszy się w palcach i słychać chrzęst to znaczy, że jest należycie wysuszony.

Przechowywanie suszonych grzybów

Jeśli mamy zamiar przechowywać grzyby w słoiku, to nie musimy nic więcej do niego wkładać oprócz samych grzybów. Suszu nie należy trzymać w plastikowych opakowaniach, w torebkach foliowych, ani w lnianych woreczkach. W dodatku należy zrezygnować z tradycyjnych sposobów przechowywania, a więc wieszania na sznurkach (grzyby będą narażone na kurz). Susz zamknięty w słoiku powinno się postawić w suchym, ciemnym miejscu (np. w szafce kuchennej czy piwnicy), a optymalna temperatura pokojowa wynosi maksymalnie 25°C. Susz należy ochronić przed słońcem i dostępem wilgoci.

Jeżeli chodzi o to, ile czasu można je przechowywać, to część grzybiarzy twierdzi, że prawidłowo wysuszone grzyby w szczelnym słoiku mogą przetrwać nawet kilka lat. My zalecamy, aby trzymać je najwyżej kilka miesięcy. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu zbieranie ich w umiarkowanej ilości. W takiej sytuacji będzie można je zużyć do potraw w krótkim czasie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA