Wiele osób, by uniknąć rozczarowania, nie korzysta ze starych lub niewłaściwie składowanych nasion, które mogły stracić zdolność do wykiełkowania. Jednak wyrzucanie ich na śmietnik to duży błąd. Wystarczy przeterminowane nasiona papryki, ogórków czy pomidorów ożywić w prosty sposób.
Praktycznie na każdym oryginalnym opakowaniu nasion oszacowana jest data ważności, tzn. czas, w którym nasiona mogą kiełkować, co zapewnia producent. Świeże nasiona to niemal stuprocentowa szansa, że przyjmą, ale tych przestarzałych nie warto spisywać na straty. Można dać im drugie życie.
Jak obudzić przeterminowane nasiona? Zafunduj im kąpiel w soku z aloesu
Jeśli masz na parapecie żywy aloes, możesz od razu przystąpić do zabiegu.
Delikatnie utnij fragment rośliny i zawiń w kawałek bawełnianego materiału. Następnie wstaw go do lodówki na około 10-12 dni. Po tym czasie aloes może już opuścić chłodziarkę. Podziel go na drobne części i wyciśnij z niego tyle soku, ile się da (warto w pierwszej kolejności wydobyć miąższ). Jeśli udało ci się uzyskać niewiele soku, możesz rozrzedzić go wodą (w proporcji 1:1). Do tego płynu włóż nasiona i trzymaj je w nim kilka godzin (6-8). Nasion nie trzeba osuszać, można je wysiać do gleby od razu po wyjęciu z soku.
Warto dodać, że niektórzy ogrodnicy, chcąc uniknąć zachodu z chłodzeniem rośliny i wyciskaniem z niej soku, od razu wkładają stare nasiona warzyw do miąższu aloesu z nadzieją, że to też im pomoże.
Stare nasiona po kąpieli w soku aloesowym powinny ożyć, ale nadal nie ma 100-procentowej pewności, że tak będzie. Jednak w wielu przypadkach ta metoda kończy się sukcesem, więc warto ją wypróbować, aby samemu się przekonać.
Aloes jest sukulentem o wyjątkowej mocy leczniczej. Nieprzypadkowo używa się go na szeroką skalę w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Ma właściwości łagodzące i odbudowujące.
Jak prawidłowo przechowywać nasiona warzyw i owoców?
Nasiona na długo zachowają zdolność do kiełkowania, jeśli będą miały zapewnione dogodne warunki. Najlepsze będzie dla nich suche i chłodne miejsce o temperaturze ok. 15-18 st. C. Należy chronić je przed światłem słonecznym.
Czytaj też: Posiej paprykę w tym terminie. Da rekordową ilość plonów