Nie masz czasu na gotowanie? Oto 4 najlepsze przepisy na szybkie zupy

zupa
fot. Pexels

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, mamy cztery przepisy na szybkie zupy z prostych składników, które z pewnością masz w domu. Stworzysz z nich coś naprawdę pysznego, a w dodatku pożywnego i zdrowego. Sprawdź poniższe receptury na wyśmienite zupy: koperkową, szpinakową, neapolitańską i krem ze szparagów.

REKLAMA

Zupa koperkowa

Składniki:
kilka ziemniaków
marchewka
cebula
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
śmietana 18%
pęczek pokrojonego koperku
50 g masła
kurkuma
pieprz i sól

Przygotowanie:
Zagotuj bulion, potem wrzuć do niego rozdrobnione warzywa, koperek i gotuj do momentu, aż składniki zmiękną. Gdy to nastąpi, zapraw danie śmietaną, dodaj pieprz, sól i szczyptę kurkumy.

Zupa szpinakowa

Składniki:
opakowanie rozdrobnionego szpinaku
1 litr bulionu jarzynowego (bądź litr wody i 2 kostki rosołowe/warzywne)
200 ml śmietanki kremówki
sól i pieprz
2-3 ząbki czosnku

REKLAMA

Przygotowanie:
Podsmaż szpinak na łyżce oliwy. Zagotuj wywar i wrzuć do niego szpinak. Dopraw pieprzem, czosnkiem i solą, a na końcu zmiksuj. Zapraw zupę śmietaną i wymieszaj (nie zagotuj jej ponownie). Serwuj z grzankami.

Zupa neapolitańska

Składniki:
2 żółtka
1 litr bulionu jarzynowego bądź drobiowego
dowolny makaron
0,5 szklanki śmietany 18%
pieprz i sól
100 g żółtego sera

Przygotowanie:
Zagotuj wywar, dodaj do niego makaron i ponownie gotuj. Gdy makaron zrobi się miękki, do naczynia wbij żółtka, dodaj starty ser i śmietanę. Ucieraj składniki na jednorodną masę i pomału dodawaj je do bulionu. Na końcu dopraw zupę czarnym pieprzem i solą.

REKLAMA

Krem ze szparagów

Składniki:
10 szparagów
1 łyżka mąki pszennej
200 ml śmietany 12%
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
150 g sera cheddar
łyżeczka soli

Przygotowanie:
Szparagi najpierw oczyść, a potem pokrój w 2 cm kawałki. Zagotuj je w 2 litrach wody. Na patelni roztop masło, dodaj łyżkę mąki, pół szklanki wywaru szparagowego i śmietanę. Całość starannie pomieszaj, aby nie powstały grudki. Odsącz szparagi, a bulion zostaw. Do wywaru przelej masę śmietanową, a następnie dodaj starty bądź pokruszony ser. Dopraw krem solą i gałką. Gdy się zagotuje, przełóż do niego szparagi.

Podziel się: