smażenie boczku i obieranie czosnku
fot. screen Youtube / Gesundes Essen von Nata / Pixabay

Kuchnia to miejsce, w którym wiele się dzieje. Niektóre czynności w niej wykonywane są kompletnie zbędne. Nie tylko pochłaniają nasz czas, ale także pieniądze. Sprawdźcie, co dotychczas robiliście niepotrzebnie i wyeliminujcie te działania z życia codziennego.

Gotowanie wcale nie musi być trudne, czasochłonne i mozolne. Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo cennych porad i trików, które nawet z debiutanta zrobią niezłego kucharza. Tym razem zamiast przydatnych wskazówek, radzimy, czego nie robić w kuchni. Zaoszczędzicie przy tym czas, energię i pieniądze.

Czego unikać w kuchni?

Dodawanie oleju do boczku
Mnóstwo produktów smażymy na maśle lub oleju. Niektórzy wlewają na patelnię olej i smażą na nim boczek. Ta wędlina sama w sobie zawiera dużo tłuszczu i nie wymaga żadnych dodatków. Podczas smażenia tłuszcz samoczynnie wytopi się z boczku.

Smarowanie papieru do pieczenia
Pieczecie ciasto i macie zamiar posmarować dodatkowym tłuszczem pergamin? Dania i tak nie przywrą do jego powierzchni.

Obieranie pieczarek
To zbędna czynność pochłaniająca sporo czasu. Grzyby wystarczy dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Można je obrać w wyjątkowych sytuacjach, np. gdy mają być podane na surowo w sałatce.

Obieranie czosnku
Czosnek przed upieczeniem nie powinien być w ogóle obierany. Warzywo dodane w całości nada daniom intensywniejszego aromatu.

Mycie mięsa
Myjąc mięso pod bieżącą wodą, wcale nie pozbywamy się drobnoustrojów, tylko rozprowadzamy je po kuchni. Pod wpływem wysokiej temperatury większość zarazków i tak zostanie zniszczona. Zimna woda nie zabije bakterii, a pryskające kropelki na dodatek rozniosą je po kuchni.

Solenie wątróbki
Podrobu lepiej nie solić przed przygotowaniem, tylko po usmażeniu. Dzięki temu nie będzie twardy. Przed obróbką cieplną można także moczyć mięso w mleku – utraci w ten sposób ewentualną goryczkę oraz zanieczyszczenia.



Mycie jajek
Wiele osób myje jajka przed schowaniem ich w lodówce. To zbędna czynność, przez którą naturalna otoczka ochronna na jajkach ulega zniszczeniu, a one szybciej się psują. Jeżeli boicie się zarazków, włóżcie jajka do oddzielnego pojemnika. Czynnością obowiązkową jest natomiast wyparzenie/umycie jajek, które mają być spożywane na surowo.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę