REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNie sok, nie dżem - lepsze są maliny w syropie. Podajemy przepis

Nie sok, nie dżem – lepsze są maliny w syropie. Podajemy przepis

maliny w syropie
fot. Pixabay

Lato to czas, w którym przygotowujemy mnóstwo rozmaitych przetworów. Z soczystych owoców zazwyczaj robimy soki, dżemy bądź nalewki, lecz zastosowań jest dużo więcej. Dziś polecamy przepis na maliny w syropie.

REKLAMA

Maliny w syropie – lato w słoiku

Aby zachować trochę lata na kolejne miesiące, warto zrobić domowe przetwory z sezonowych owoców. Co prawda można je z łatwością kupić w sklepie, ale takie produkty są przeważnie importowane i nie tak pyszne, jak nasze rodzime. Sposobów na słoiki jest co niemiara. Najczęściej przyrządza się zagęszczone przetwory: powidła, dżemy, konfitury albo po prostu soki. Z poniższą recepturą stworzysz 2 w 1 – całe owoce i pyszny syrop.

Maliny w syropie – przepis

Składniki:
1 kg cukru
1 kg malin
pół szklanki wody

Sposób przygotowania:
Maliny przebierz, odrzuć te nadpsute i usuń szypułki. Opłukaj je na sitku i zostaw do odsączenia. Sparz słoiki. Włóż do nich odcedzone owoce , a w oddzielnym garnku przyrządź syrop. Zagotuj wodę z dodatkiem cukru i wymieszaj – cukier powinien się roztopić. Powstałą mieszankę przelej do połowy wysokości słoików. Zakręć je i wstaw do szerokiego garnka – na dno połóż czystą ścierkę. Do garnka wlej chłodną wodę (do 3/4 wysokości) i włącz płomień. Owoce powinny się pasteryzować około 20 minut od chwili zagotowania. Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do pełnego wystudzenia. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA