
Kanapka bez masła? Wielu z nas sobie jej nie wyobraża. Są też osoby, które zamiast tego tłuszczu wolą margarynę i nią zawsze smarują chleb. Oba smarowidła mają zalety i wady, ale nie są niezastąpione. Inny dodatek do pieczywa jest zdrowy i poprawia pracę serca.
W ostatnich latach odsetek osób z hipercholesterolemią znacznie się zwiększył. To choroba cywilizacyjna XXI wieku, o której mówi się coraz głośniej. Nie można jej bagatelizować. Jeżeli zrobiłeś badania i lipidogram jasno wskazuje, że masz podwyższone trójglicerydy i cholesterol LDL, koniecznie wdroż leczenie. W przeciwnym razie choroba zacznie się pogłębiać i może nawet przyczynić się do rozwoju miażdżycy czy udaru mózgu. Ta pierwsza osłabia serce, a konsekwencją udaru w wielu przypadkach jest niedowład mięśni czy wieloletnia rehabilitacja.
Hipercholesterolemii sprzyja nieprawidłowa dieta i siedzący tryb życia. Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone (np. mięso wieprzowe), fast-foody czy słodycze powinny zostać ograniczone do minimum. Podwyższają poziom złego cholesterolu w organizmie (frakcja LDL) i obniżają „dobry” cholesterol (HDL).
Aczkolwiek tłuszcz nie zawsze jest zły. Jego ilość i jakość w naszej diecie ma duże znaczenie. Dietetycy chwalą oleje roślinne, ryby i produkty oleiste typu awokado, orzechy i nasiona. Są źródłem dobroczynnych kwasów tłuszczowych NNKT i omega, które wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową organizmu.
Czym zastąpić margarynę i masło na kanapce?
Masłem orzechowym. W 1 łyżce znajduje się ok. 94 kcal, 8 g tłuszczu i dwa razy mniej białka. Pasta z orzechów to samo zdrowie – tego zdania jest wielu żywieniowców. Masło orzechowe z orzeszków ziemnych wspiera pracę serca. Zawiera fitosterole, antyoksydanty i inne składniki bioaktywne, które działają kojąco na mięsień.
W sklepach można znaleźć pasty z orzechów ziemnych, nerkowców, orzechów laskowych czy migdałów. Warto przed zakupem ocenić skład danego produktu. Dobrze, żeby był bez konserwantów, barwników i innych podejrzanych dodatków. Im więcej orzechów, tym lepiej. Można nim smarować chleb bez obaw. To zdrowszy zamiennik masła, smalcu czy margaryny.
Czytaj też: Ten dodatek odmieni placki ziemniaczane. Już nie będą sine