Przygotuj lekkie, pyszne i orzeźwiające ciasto o nazwie Kiwoszek. Deser z zieloną galaretką agrestową, w której są zatopione kawałki kiwi, wygląda spektakularnie. Poza tym specjał składa się ze słodkiej śmietankowej masy z dodatkiem galaretki krystalicznej, a także miękkiego i puszystego biszkoptu.
Popisowe ciasto Kiwoszek wspaniale się prezentuje i równie dobrze smakuje. Łatwo się kroi i przechowuje. W smaku nie jest zbyt słodkie, ale za to nieźle orzeźwia. Na pewno fantastycznie sprawdzi się jako pyszny deser do kawy w ciepłe wiosenne popołudnie. Wypróbuj ten prosty przepis.
Prosty przepis na smakowite ciasto Kiwoszek
Składniki:
4 jajka
150 g mąki pszennej
660 ml słodkiej śmietanki 36%
szczypta soli
130 g cukru
250 ml gorącej wody
3 kiwi
1 galaretka krystaliczna
500 ml wody
1 galaretka agrestowa
Sposób przygotowania:
Na początku białka ubij na sztywno z cukrem na wysokich obrotach. Po chwili dodaj żółtka i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodawaj przesianą mąkę i powoli mieszaj. Uzyskaną masę przelej do formy o wymiarach 20×30 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Włóż biszkopt do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut (grzanie: góra-dół).
Galaretkę krystaliczną rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno, a pod koniec zmniejsz obroty i dodaj chłodną galaretkę, mieszaj, aż składniki się połączą. Masę włóż na moment do chłodziarki, aby nieco stężała i rozsmaruj ją na ostudzonym biszkopcie. Umieść w lodówce do całkowitego zastygnięcia.
Galaretkę agrestową rozpuść w gorącej wodzie i pozwól jej delikatnie stężeć. Kiwi obierz i pokrój w plasterki, a potem sparz we wrzącej wodzie, przez pół minuty, następnie rozłóż na cieście. Teraz powoli wykładaj tężejącą galaretkę agrestową. Tak przygotowany deser włóż do chłodziarki, aby dobrze stężał. Smacznego.
Czytaj też: Nie musisz już smażyć naleśników. Teraz zrobisz je inaczej