Niemiecki przepis na ciasto, które zachwyci smakiem każdego. Jego przygotowanie jest błyskawiczne, a w dodatku nie wymaga wielu składników. Idealne na każdą okazję, a zwłaszcza do pysznej filiżanki kawy po obiedzie.
Ten szybki i niezwykle smaczny przepis na ciasto jest banalnie prosty w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się w przypadku braku czasu, albo wtedy, gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście. Wystarczy tylko 5 minut przygotowania i pyszne ciasto ląduje w piekarniku. Poznaj przepis i wypróbuj!
Niemiecki przepis na ciasto – smakuje obłędnie
Składniki:
» 3 jajka
» 1 szklanka cukru
» 1 szklanka mleka
» 100 ml oleju roślinnego
» 350 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
» 1 łyżka cukru wanilinowego
» kakao – 2 łyżki (+ 2 łyżki wody).
» masło do posmarowania blaszki
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i zmiksuj, następnie dodaj cukier i ponownie zmiksuj – rób to do momentu pojawienia się piany. Dodaj mleko i olej, całość wymieszaj i wsyp całą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wymieszaj drewnianą łyżką. Połowę ciasta przelej do osobnej miski, tak, aby podzielić je na dwie równe części. Kakao wsyp do filiżanki i dodaj dwie łyżki wody, następnie dodaj je do drugiej połowy ciasta.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia – średnica 20-28 cm. Posmaruj masłem, a potem wylej połowę jasnego ciasta po jednej stronie blaszki, a czekoladową masę wylej na drugą połowę.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż ciasto do piekarnika na około 40 minut. Smacznego!