żurek
fot. screen Youtube / Mashed

Żurek to kwaśna zupa, którą tradycyjnie jada się w wielu Polskich domach z okazji świąt Wielkanocy. Aby każdy garnek dania wychodził zawsze perfekcyjnie, warto mieć na uwadze 2 poniższe zasady. Dzięki nim zupa będzie miała idealnie gęstą konsystencję i uzyska wyszukany smak.

Żurek gotuj na małej mocy ognia

Żurek, podobnie jak wiele innych zup powinien się gotować powoli i spokojnie na niedużym ogniu. Dzięki temu witaminy i składniki odżywcze po pewnym czasie swobodnie przejdą do bulionu, a smak produktów nie ulegnie zniszczeniu. Zatem, jeśli chcesz, aby wielkanocna potrawa odznaczała się intensywnym i głębokim smakiem bez żadnych niepożądanych nut, pozwól jej nieznacznie „pyrkać” na gazie przez parę godzin.

Białą kiełbasę koniecznie nakłuj

W trakcie gotowania białej kiełbasy często zdarza się, że jej osłonka pęka. To drobny mankament, jeśli wędlina jest gotowana bezpośrednio w zupie. Problem ten może się też pojawić, gdy będziemy podgrzewać kiełbasę w oddzielnym naczyniu. Gdy osłonka pęknie, wtedy tłuszcz, soki, cały smak oraz wartości odżywcze wydostają się z mięsa. Dlatego też, jeśli wędlina gotowana jest w wodzie, wszystko, co cenne jest definitywnie tracone.

Aby nie dopuścić do tego problemu, wystarczy nakłuć każdą sztukę widelcem, wówczas narastające w środku kiełbasy ciśnienie będzie miało pewne ujście. Prawie wszystko to, co najlepsze pozostanie w środku, co polepszy ogólne wrażenia podczas spożywania żurku.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę