Norweskie ciasto w pół godziny z niesamowitym kremem. Smak jest nie do opisania i warto przygotować ten wypiek na każdą okazję.
To ciasto składa się z dwóch blatów bezowych, z prażonymi migdałami i niesamowicie pysznym kremem z galaretką i cappuccino. Proste w wykonaniu i gotowe w 30 minut. Poznaj przepis poniżej.
Norweskie ciasto z kremem cappuccino – przepis
Składniki: blacha do pieczenia 24×36 cm
Ciasto:
» 6 białek (żółtka zostaw np. na jajecznicę)
» 1,5 szklanki cukru
» odrobina octu
» 2 łyżki mąki ziemniaczanej
» 100 g migdałów
Krem:
» 1 galaretka cytrynowa
» 500 ml śmietany 36%
» serek mascarpone
» 3 łyżeczki kawy cappuccino o smaku orzechowym
Przygotowanie:
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odstaw do lekkiego stężenia. Do miski wlej białka i ubijaj je mikserem na puszystą, sztywną pianę. Wlej odrobinę octu, a potem dodawaj stopniowo cukier i miksuj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Podziel masę na dwie równe części i ułóż je obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jedną część posyp migdałami, a potem piecz 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Śmietankę ubijaj z mascarpone, a następnie dodawaj powoli lekko stężałą galaretkę. Dodaj cappuccino i krótko zmiksuj, a potem wyłóż krem na gotowy spód bezowy i przykryj blatem z migdałami. Smacznego!