REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNowojorski sernik - dodaj ten 1 składnik, a będzie niezwykle puszysty

Nowojorski sernik – dodaj ten 1 składnik, a będzie niezwykle puszysty

Nowojorski sernik

Nowojorski sernik to przepyszny deser, który uwielbiają chyba wszyscy. Co zrobić, żeby był puszysty i niezwykle kremowy, a w dodatku aromatyczny? Okazuje się, że jest pewien składnik, który sprawi, że sernik będzie puszysty niczym chmurka!

REKLAMA

Sernik idealny to taki, który nie opada po upieczeniu, jest kremowy, aromatyczny, puszysty i nie pęka. Mało kto wie, że jest pewien tajemniczy składnik, który niezwykle podkręca smak i sprawia, że jest perfekcyjny po upieczeniu. Okazuje się, że dodają go szefowie kuchni oraz cukiernicy – to właśnie dlatego zawsze sernik smakuje rewelacyjnie. Poznaj przepis.

Nowojorski sernik. Dodaj do masy ten składnik, a będzie puszysty bardziej niż z cukierni

Nowojorski sernik

Sekretnym składnikiem jest mleko skondensowane. Dodane do masy serowej sprawi, że będzie nie tylko bardzo puszyste, ale też wilgotne, kremowe i przepyszne w smaku. To właśnie ten składnik dodają szefowie kuchni i cukiernicy, aby sernik był idealny – dzięki niemu nie pęka, ani nie opada po upieczeniu. Poznaj przepis z kilku składników, które na pewno masz w swojej kuchennej szafce.


Przepis na sernik nowojorski z mlekiem skondensowanym


Składniki:

Masa serowa:

» 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
» 6 jajek
» 1 mleko zagęszczone słodzone z puszki
» 2 budynie śmietankowe bez cukru, po 40g
» starta skórka z połowy cytryny

Cytrynowa glazura:

» sok z 1 cytryny
» 1 żółtko
» 1 jajko
» 3 łyżki cukru
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 1 łyżka śmietany kremówki
» 2 łyżki zimnego masła

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną, błyszczącą piankę. W drugiej misce umieść ser zmielony, żółtka, mleko skondensowane, budynie śmietankowe i startą skórkę z cytryny. Zmiksuj krótko do połączenia się składników. Dodaj do masy ubitą piankę i wymieszaj je delikatnie szpatułką.

Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na środkową półkę. Do mniejszej blaszki wlej trochę wody i włóż do piekarnika na sam dół. Piecz sernik przez 30 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez 30-40 minut.

Cytrynowa glazura:

Sok z cytryny podgrzej delikatnie, aby był gorący, ale nie wrzał. Do miski wbij jajko i jedno żółtko, następnie ubij na puszystą masę dodając cukier oraz cukier wanilinowy. Gdy ubijesz puszystą i jasną masę, dolej cienkim strużkiem gorący sok z cytryny, a potem całość przelej do garnka i podgrzewaj przez chwilę, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i od razu dodaj zimne masło i śmietankę kremówkę. Wymieszaj i przykryj folią spożywczą.

Po upieczeniu sernika, gdy ostygnie, wystarczy posmarować jego wierzch przygotowaną cytrynową glazurą. Najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA