ShareInfo.plKulinariaObłędne ciasto z wiśniami. Tak miękkie i puszyste, że na inne już...

Obłędne ciasto z wiśniami. Tak miękkie i puszyste, że na inne już nie spojrzysz

ciasto z wiśniami
fot. screen Youtube / Domaći Recepti

Przy tym cieście wiele się nie napracujesz, a efekt będzie lepszy, niż się spodziewasz. Gdyby sprzedawano je w cukierniach, rozeszłoby się w trymiga. Miękkie i puszyste ciasto z wiśniami zasługuje na koronę wśród swojskich deserów. Letnie owoce wykorzystasz w najsmaczniejszy możliwy sposób, a przy okazji zapunktujesz u rodziny czy przyjaciół. Wypiek skusi każdego swym wyglądem i zapachem, a smak sprawi, że trudno będzie o nim zapomnieć. Polecamy przepis.

REKLAMA

Zapach świeżych owoców to jeden z atrybutów lata. Sezonowe dary natury pasują do ciast jak ulał, a szczególnie wiśnie. Mają kwaskowaty smak, który mistrzowsko kontrastuje ze słodyczą ciasta. Fantastyczny aromat i wygląd przykuwa uwagę, a smak sprawia, że znika z blaszki momentalnie.

Przepis na miękkie i puszyste ciasto z wiśniami

Składniki:
» ok. 250 g wiśni lub innych ulubionych owoców,
» 4 średnie jajka,
» 250 g twarogu na sernik (np. z wiaderka),
» 2 szklanki mąki pszennej,
» 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia,
» 200 g masła,
» łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
» 1 szklanka cukru do wypieków.

Przygotowanie:
Używamy składników w temperaturze pokojowej, dotyczy to w głównej mierze nabiału.

Miękkie masło ucieramy robotem na dużych obrotach, aż będzie puszyste. Potem etapami przekładamy cukier, nieustanie mieszając.

REKLAMA

Kontynuujemy mieszanie i dodajemy jaja – po kolei i za każdym razem łączymy mikserem na zwartą masę. Etapami przekładamy ser.

Ciasto łączymy przesianą mąką i cukrem waniliowym. Na koniec wrzucamy wiśnie lub inne owoce, jakie mamy lub chcemy dodać do ciasta, np. czereśnie, morele, jeżyny, agrest. Wcześniej owoce koniecznie myjemy i osuszamy. Jeśli mają pestki czy ogonki, to je usuwamy, a większe sztuki kroimy na mniejsze części.

Gdy owoce znajdą się w cieście, to mieszamy wszystko szpatułką i przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej kaszą manną formy prostokątnej (keksówki). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180℃ przez 45 min. Ozdabiamy cukrem pudrem lub inna posypką/polewą i podajemy, smacznego.

Czytaj też: Zjadłam u babci zrazy na młodej kapuście. Tak pyszne, że poprosiłam o przepis

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA