REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiOd połączenia tego owocu z alkoholem można umrzeć!

Od połączenia tego owocu z alkoholem można umrzeć!

REKLAMA

Durian to kontrowersyjny owoc, który śmierdzi jak gnijąca cebula lub zgniłe jaja. Mimo tego okropnego zapachu, wiele osób uwielbia jego smak. Należy jednak bardzo uważać, bo zmieszanie go z alkoholem grozi śmiercią, a w najlepszym przypadku uszkodzeniem wątroby.

Owoc ma najeżoną kolcami zielono-żółtawą skorupkę, ma miąższ o kremowej konsystencji i delikatnie migdałowo-budyniowy smak. Można go dodawać do różnych skład lub jeść na surowo. Rośnie w Azji Południowo-Wschodniej. Tylko 10 z 20 jego odmian jest przydatnych do jedzenia.

Tego owocu nie można spożywać na pokładzie samolotów, autobusów, pociągów, a nawet pensjonatów, hoteli czy hosteli. To za sprawą, okropnego zapachu jaki wydziela. Ponadto jest bardzo niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. Tworzy z nim śmiertelnie niebezpieczną mieszankę.

REKLAMA

Jak informuje redakcja ZET, odkryli to uczeni z Uniwersytetu w Tsukuba w Japonii. Udowodnili, że ekstrakt z Duriana z uwagi na zawartość związków siarki hamuje aktywność dehydrogenazy aldehydowej. Ten enzym jest odpowiedzialny za metabolizm alkoholu w organizmie. Dzięki niemu następuje detoksykacja i usuwanie alkoholu z krwi.

Durian hamuje ten proces, w wyniku czego alkohol nie zostaje usunięty z organizmu, a to prowadzi do uszkodzenia komórek, a nawet mózgu. Może też prowadzić do upośledzenia funkcjonowania wątroby, a w skrajnych przypadkach prowadzi do śmierci.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA