Zbieracze grzybów są pełni nadziei, że tegoroczne wyprawy do lasu będą udane, a w koszach będzie mnóstwo prawdziwków, borowików i innych okazów. Pierwsze egzemplarze już pojawiły się w polskich lasach i jesteśmy już o krok od rozpoczęcia sezonu na grzybobranie. Co dobrego z nich przygotować? Sprawa jest oczywista. Zupę grzybową! Zamieszczamy staropolski przepis na obłędne danie obiadowe pełne sezonowych darów lasu.
Przepis na zupę grzybową warto odtworzyć zwłaszcza wtedy, gdy mamy dostęp do świeżych grzybów. Jeśli wyprawa do lasu nie wchodzi w grę, możemy również kupić np. prawdziwki od zaufanego handlarza. Natomiast w miesiącach zimowych do tej potrawy można przeznaczyć grzyby mrożone. Zupę gotujemy z konkretnymi grzybami (np. samymi prawdziwkami) albo różnymi gatunkami lub ich częściami. Przed dodaniem do bulionu grzyby warto podsmażyć z cebulką na patelni – ten trik zapewni dużo lepszy smak.
Zupa grzybowa jest esencjonalna, pachnąca i kremowa dzięki śmietanie. Wyrazistości nadają jej przyprawy.
Przepis na smakowitą zupę grzybową
Lista składników:
800 g świeżych leśnych grzybów
1-2 pietruszki (zależnie od wielkości)
1 spora cebula
2-3 marchewki
pół pora
nieduży kawałek selera
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
śmietana do zabielenia
łyżka masła
pieprz i sól do smaku
łyżka mąki
Wykonanie:
Z włoszczyzny przyrządzamy pachnący bulion. Solimy go, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy. Oczyszczamy i myjemy grzyby, a potem siekamy.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle, aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy do niej grzyby i przesmażamy, aby nadmiar wody odparował, ale pilnujemy, żeby zbyt mocno nie zbrązowiały.
Następnie przekładamy grzyby do przefiltrowanego bulionu. Gotujemy zupę przez 10 minut, a po tym czasie zabielamy. Do śmietany możemy dodatkowo wsypać łyżkę mąki, a danie będzie gęściejsze. Pamiętajmy, by nabiał wcześniej zahartować odrobiną gorącego wywaru. Serwujemy potrawę np. z ugotowanym osobno makaronem. Smacznego.