ShareInfo.plKulinariaOgórki kiszone s. Anastazji to hit wśród przetworów. Trudno o lepsze

Ogórki kiszone s. Anastazji to hit wśród przetworów. Trudno o lepsze

ogórki kiszone przepis Siostra Anastazja
fot. screen YT / @Gotovym-s-MarinaAdamovych / Facebook / Siostra Anastazja

Lato to doskonała okazja, by zrobić domowe przetwory. Wśród nich prawdziwym skarbem są ogórki kiszone. Jeśli weki będziesz robić po raz pierwszy lub nie wiesz z jakiego przepisu skorzystać, mamy rozwiązanie. Siostra Anastazja kisi genialne ogórki, które zawsze się udają, a jej receptura to prawdziwa kulinarna perełka. Polecamy wypróbować.

REKLAMA

Przepisy znanej zakonnicy z ogromnym talentem kulinarnym są znane i lubiane w całej Polsce. Nie należą do arcytrudnych i za każdym razem się udają. Produkty spożywcze są wszystkim dobrze znane i można je dostać w osiedlowym sklepie spożywczym czy na targowisku, od którego mogą dzielić nas dosłownie dwa kroki.

Przepis Siostry Anastazji na pyszne ogórki kiszone

Składniki:
⊹ 2 l wody,
⊹ 10 baldachów kopru,
⊹ 2 kg ogórków gruntowych,
⊹ 2 łyżki soli kuchennej,
⊹ korzeń chrzanu,
⊹ 2 główki czosnku.

Wykonanie:
Ogórki myjemy, a potem moczymy przez 60 minut w zimnej wodzie.

Słoiki wyparzamy. Gdy wyschną, to do każdego wrzucamy po jednej gałązce kopru, kawałek chrzanu i po dwa ząbki czosnku.

REKLAMA

Warzywa upychamy w słoikach, ale nie przesadzamy – zostawiamy w nim trochę luzu.

Na zalewę: do garnka wlewamy 2 l wody, dodajemy sól (2 łyżki), mieszamy i gotujemy. Woda powinna się zagotować. Wtedy ostrożnie zalewamy nią składniki w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące. Po tym czasie ogórki można chrupać.

Zobacz również:
REKLAMA