Ogórki małosolne wg przepisu Anny Starmach. Pyszne i aromatyczne

Fot. Pixabay.com

Wielu Polaków nie wyobraża sobie tworzenia swojej kuchni bez obecności ogórków małosolnych. Poniższa propozycja ich przygotowania według receptury Ani Starmach pozwala na to każdemu.

Ogórki małosolne są niewątpliwie jednym z rarytasów polskiej kuchni. Ich walory smakowe sprawiają, że pasują do wielu innych posiłków. Przygotowując je według poniższej receptury może być pewni udanej potrawy.

   

Składniki:

2,5 l wody
8 gałązek kopru
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 łyżki soli
ogórki

   

Sposób przygotowania:

Wodę gotujemy z solą, po czym odstawiamy ją do ostygnięcia. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy ząbki na pół. Po wybraniu odpowiedniego naczynia układamy w nim ogórki. Na dnie kładziemy kilka gałązek kopru i 4 ząbki czosnku. Potem ogórki układamy jeden obok drugiego. Na górę kładziemy jeszcze jedną warstwę kopru i czosnku. Wszystko zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News