
Termin siewu ogórków do gruntu zbliża się wielkimi krokami. Chciałbyś, żeby wszystkie nasiona błyskawicznie wykiełkowały i dały bujny plon? Przeprowadź w warunkach domowych mały zabieg z moczeniem nasion przed siewem. Dzięki niemu wzejdą natychmiast i będziesz cieszyć się smacznymi warzywami wcześniej niż sąsiedzi.
Nasiona ogórków szybciej puszczą kiełki. Wszystko dzięki wcześniejszej „kąpieli”
Nasiona warzyw moczy się nie od dziś – ta czynność jest praktykowana od dawna. Nasiona roślin np. pomidorów, pietruszki czy ogórków przed siewem przebywają w wodzie lub innym płynie przez pewien czas. W ten sposób ich zewnętrzna otoczka mięknie i puszczają kiełki szybciej. W przypadku ogórków następuje to po ok. 24 godzinach. Jeśli nie pojawią się one na jakichś nasionach, choć powinny, to od razu można je odrzucić. Pewnie nic z nich nie będzie.
Moczenie nasion to także krok w kierunku uzyskania jednakowych wschodów. Wilgotne nasiona startują w tym samym czasie. Są potem łatwiejsze w utrzymaniu.
Dzięki moczeniu ogórków w zwykłej wodzie przez kilka godzin kiełki mogą wyskoczyć nawet tydzień wcześniej. Ten proces standardowo trwa do 10 dni – w optymalnej temperaturze, która wynosi 22-24℃. Jeśli spada ona poniżej 13℃, nasiona mogą wcale nie wzejść.
Moczenie nasion to najprostsza rzecz na świecie. Wystarczy tylko wsypać je do naczynia i zalać wodą o temp. pokojowej – powinna ona je dobrze przykryć. Całość należy zanieść w ciepłe miejsce. Po 24-36 godzinach powinny napęcznieć, ale kiełki jeszcze z nich nie wyrosną. Wyjmij je z płynu i bezpośrednio siej do gruntu (siew wykonaj najwcześniej w połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków).
Czytaj też: Tylko raz podlej tym pomidory. Zaplonują jak szalone