Olbrzymi błąd podczas gotowania ziemniaków. Przez to się rozpadają

Jak gotować ziemniaki

REKLAMA

Istnieją trzy typy kulinarne ziemniaków. Każdy z nich odznacza się odmienną ilością skrobi, która jest odpowiedzialna za twardość i spoistość tych warzyw. Każdy typ kulinarny nadaje się do innej metody obróbki i do różnych dań. Jeśli chcemy zjeść tradycyjne ziemniaki z wody, to wybierzmy typ A lub B. Oba mają mało skrobi. Typ A (sałatkowy) doskonale nadaje się do sałatek lub zapiekanek, a typ B (inaczej uniwersalny) pasuje prawie do każdej potrawy, a więc warto mieć je zawsze w swojej kuchni.

Które ziemniaki wybrać?

To zależy przede wszystkim od sposobu gotowania. Jeśli zależy nam na zwykłych ziemniakach z wody, do których podaje się przeważnie masło i koperek, wybierzmy ziemniaka sałatkowego (typu A), który po obróbce termicznej zachowa swoją strukturę. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać pyrę uniwersalną (typu B), która co prawda ma więcej skrobi, ale wciąż jest wytrzymała, a do tego smaczna. Ziemniaka typu B lepiej gotować trochę krócej, bo wtedy zachowa całą strukturę i nie rozpadnie się.

Jak gotować ziemniaki, aby wyszły perfekcyjnie?

Proces wydaje się przyziemny, ale wiele osób nieustannie popełnia proste błędy, które mogą zniweczyć nawet najsmaczniejszy posiłek. Jeżeli zależy Ci na tym, aby ziemniaki utraciły jak najmniej witamin i pierwiastków, ugotuj je w skórce, która zabezpiecza warzywo przed wodą, a ta wypłukuje część dobroczynnych minerałów i witamin.

REKLAMA

Aby ziemniaki ugotowały się jednakowo, bulwy muszą mieć zbliżony rozmiar. Oczywiście przed gotowaniem starannie je umyj, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi, wytnij też nadpsute oczka i zielone skrawki, gdyż obecna jest tam szkodliwa solanina. Obrane pyry włóż prędko do miski z wodą, aby nie ściemniały z powodu tlenu. Im krócej będą leżały bez skórki w wodzie, tym mniej składników odżywczych się z nich ulotni – więc najlepiej je obierz i gotuj zaraz przed podaniem. Starsze ziemniaki warto obrać jak najcieniej, wtedy zachowają więcej substancji mineralnych. Gdy kartofle nakłuwane widelcem nie będą stawiały oporu, to znak, że już doszły. Po ugotowaniu odcedź je i jeszcze raz postaw na gazie, dosłownie na parę sekund. W ten sposób reszta wody odparowuje, a ziemniaki będą suche i pyszne.

Udostępnij: