Cytrynę niemal zawsze mamy w kuchni. Codziennie dodajemy ją do herbaty, a czasami przydaje się nam do pieczenia ciast. Podkręca smak sosów, sałatek i dań mięsnych. Oprócz tego przydaje się podczas sprzątania domu. Pomaga wyczyścić piekarnik, usunąć spaleniznę z garnków i nadać blask armaturze. Lecz nie tylko miąższ możemy wykorzystać, ale także żółtą otoczkę. Włóż ją do lodówki, a zażegnasz powszechny szkopuł.
Nie wyrzucaj skórki z cytryny na śmietnik
Cytryna to owoc z dużym potencjałem. Zarówno miąższ, sok, jak i skórka przydadzą się w kuchni. Niestety niektórzy używają głównie jej soku, a pozostałą część traktują jak zbędny odpad. Szkoda, bo skórka bardzo przydałaby się w niejednej lodówce.
Naturalny odświeżacz do chłodziarki
W tym urządzeniu na co dzień trzymamy rozmaite potrawy i napoje. Część z tych produktów intensywnie pachnie, na przykład wędzone ryby, sery pleśniowe, sałatki z cebulą czy wędliny. Pewnie nie chciałbyś, aby po otworzeniu drzwiczek lodówki czekała się nieprzyjemna niespodzianka w formie rybnego czy czosnkowego zapaszku. Niewykluczone, że te aromaty przejdą na inne, łagodniejsze produkty spożywcze, np. słodkości. Możesz temu zapobiec.
Pochłaniacz brzydkich zapachów i dyfuzor zapachowy w jednym
Okazuje się, że zwykła skórka z cytryny, którą dziś omawiamy, pomoże ci rozwiązać problem z obcymi zapachami w urządzeniu chłodniczym. Skórkę najlepiej zetrzyj na tarce jarzynowej, wrzuć do małego naczynka i połóż na półce lodówki.
Rezultaty dostrzeżesz błyskawicznie. Gdy znów zbliżysz się do chłodziarki i otworzysz drzwiczki, nie przywita cię męczący zapach śledzi w occie. Mało tego, poczujesz miłe, cytrusowe nuty.
Stosując powyższą metodę, nie tylko oszczędzasz czas i pieniądze, ale i wspierasz ideę zero waste, gdyż zapobiegasz marnowaniu żywności.