Oto sekret udanego ciasta drożdżowego. Przepis na swojskie drożdżówki

ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe jest prosty, a drożdżówki, które z niego powstają, są idealną propozycją na śniadanie, deser lub podwieczorek.

REKLAMA

W czym tkwi sekret udanego ciasta drożdżowego?

Gdy pieczemy ciasto drożdżowe, nie zapominajmy o kilku ważnych rzeczach. Najważniejszą z nich są drożdże – do ciasta użyjmy tych świeżych. Dobrym pomysłem, zwłaszcza dla osób zapracowanych, jest zrobienie ciasta na bazie drożdży instant. Jednak tradycyjne drożdże będą lepsze, bo ciasto z reguły lepiej na nich wyrasta i jest smaczniejsze.

Do drożdżówek najlepiej wykorzystać mąkę typu 500 lub 550. Przed użyciem warto ją przesiać przez sito. Ciasto najlepiej zagniatać ręcznie – im dłużej będzie wyrabiane, tym lepiej, przeważnie wystarczy 10 minut.

Do ciasta drożdżowego nie należy dodawać zbyt gorących płynów. Należy je wcześniej ostudzić albo wlewać ciepłe (o temp. 30-40°C). Gdy dodamy zbyt gorące mleko lub wodę, zniszczymy drożdże! Takie ciasto lepiej rośnie w naczyniach wykonanych ze szkła lub z tworzywa, a nie w metalowych miskach. Prezentujemy przepis na drożdżówki z dżemem truskawkowym.

REKLAMA

Składniki:
1 szklanka ciepłego mleka
40 g cukru
pół kostki świeżych drożdży
1 jajko
100 g roztopionego masła
500 g mąki pszennej
200 g dżemu truskawkowego
Składniki na lukier:
kilka łyżek wody
¾ szklanki cukru pudru

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Rozkrusz drożdże do naczynia, zasyp je łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a potem wlej pół szklanki mleka. Wszystko przemieszaj i odstaw na kwadrans – w tym czasie zaczyn zwiększy swoją objętość. W oddzielnym naczyniu połącz wyrośnięty rozczyn, mąkę i pozostałe składniki, zacznij wyrabiać ciasto co najmniej 10 minut. Gdy będzie gładkie, odłóż je w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, a następnie rozwałkuj w kształt prostokąta. Umieść dżem, zawiń w wałek i za pomocą noża pokrój na równe kawałki. Potem odstaw je w ciepłe miejsce na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Włóż do niego drożdżówki i piecz koło pół godziny. Po upieczeniu przyrządź lukier. Jego zrobienie jest bardzo proste – wystarczy rozpuścić cukier puder w wodzie, a gdy drożdżówki przestygną, udekorować je nim.

Podziel się: