owoce derenia
fot. Pixabay

Owoce derenia mają niemal bordową barwę i mogą kształtem przypominać niewielkie śliwki. Choć zaczynają dojrzewać już w lipcu, to lepiej nie śpieszyć się z ich zrywaniem, bo im są bardziej dojrzałe, tym są smaczniejsze. Najlepsze do jedzenia są owoce miękkie, zebrane pod koniec lata. Odznaczają się odrobinę cierpkim i słodkawym smakiem. Jeśli mamy zamiar przetworzyć owoce derenia, dobrze jest je przemrozić albo zebrać tuż po pierwszych przymrozkach.

 

Owoce derenia mają cenne właściwości prozdrowotne. Za sprawą żelaza mogą pomagać w leczeniu niedokrwistości. Są też źródłem witaminy C, magnezu, fosforu, potasu i cynku. Poza tym duże znaczenie dla zdrowia mają obecne w nich barwniki (flawonoidy) wykazujące silne właściwości przeciwutleniające.

Jak wykorzystać owoce derenia w kuchni?

Po przemrożeniu owoce można spożywać na surowo, jednak dużo smaczniejsze będą przyrządzone z niego przetwory. Mają one apetyczny kolor i przyjemny aromat. Można je przeznaczyć na marmoladę, dżem, syrop, sok lub konfiturę. Z kolei nalewka z owoców bądź liści derenia (dereniówka) jest ceniona w medycynie ludowej. Ma działanie przeciwgorączkowe, a więc pomaga przy przeziębieniach, a do tego zwiększa odporność organizmu.

   

Owoce derenia można też suszyć, a potem parzyć z nich herbatki. Będą jak znalazł na zimowe dni, ponieważ wzmacniają organizm i polepszają trawienie. Jeśli chcemy zadbać o higienę jamy ustnej, owoce tej rośliny możemy również żuć, gdyż obecne w nich substancje mają działanie antyseptyczne.

Jeśli lubisz oliwki, na pewno polubisz też dereń. Jego owoce w słonej zalewie to znakomity dodatek do mięs i sałatek. Ponadto wykorzystuje się je do produkcji likierów, a także nadzienia do słodyczy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę