Pączki z serka homogenizowanego w 15 minut są szybkie, delikatne i bardzo łatwe w wykonaniu. Sprawdzą się na każdą okazję – a zwłaszcza w przypadku braku czasu czy niespodziewanych gości. Poznaj przepyszny przepis!
Pączki z serka homogenizowanego są świetną alternatywą tych klasycznych pączków drożdżowych, które wymagają jednak większej ilości czasu. Do przygotowania pączków z serka homogenizowanego nie potrzeba dużej ilości składników, a w dodatku ich wykonanie nie zajmie nawet 30 minut. Można zrobić je na każdą okazję. Polubią je szczególnie dzieci.
Pączki z serka homogenizowanego w 15 minut
Składniki:
» 300 g serka homogenizowanego (waniliowego)
» 3 jajka
» 1,5 szklanki mąki pszennej
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli
» olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj serek, następnie dodaj jajka i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, następnie wszystko rozgnieć dokładnie widelcem lub rózgą, ewentualnie mikserem.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 175ºC. Małą łyżką nakładaj przygotowane ciasto na rozgrzany olej. Jeśli ciasto klei się do łyżki możesz ją moczyć w oleju odlanym do szklanki. Pączki smaż z obydwu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wykładaj pączusie na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Ciepłe pączki możesz obtoczyć w cukrze pudrze dla jeszcze lepszego smaku lub po wystudzeniu polać lukrem. Smacznego!