Kotlety schabowe niewątpliwie należą do jednych z ulubionych składników obiadów wielu Polaków. Tajemnica w jak najlepszym ich smaku tkwi w panierce, która potrafi dodać mu chrupkości, a przede wszystkim zachwycić domowników.
Przygotowanie kotletów schabowych na szczęście nie jest trudne i skomplikowane. Mając dobrej jakości mięso, możemy zdecydować się na usmażenie ich w niecodziennej panierce, która sprawi, że smak mięsa będzie zupełnie inny.
Składniki:
rozbite plastry schabu
3 łyżki śmietany
3 jajka
2 łyżeczki przyprawy typu gyros
bułka tarta
smalec / olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Śmietanę wlewamy do miski i mieszamy ją z jajkami i przyprawami. Bułkę tartą rozsypujemy na płaskim talerzu. Kotlety obtaczamy najpierw w jajku ze śmietaną, a następnie w bułce, aż pokryją się grubą powłoką.
Na patelni w tym czasie rozegrzewamy solidną ilość oleju lub smalcu i smażymy kotlety po obu stronach przez kilka minut. Gotowe schaby przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.