Robert Makłowicz ma wielu fanów w całej Polsce. Przepisy, które publikuje, zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem. Święta Wielkanocne to nie tylko jajka, żurek czy wędliny, ważne miejsce zajmują także desery. Obok mazurka czy babki powinno znaleźć się też miejsce na paschę. Ten wielkanocny specjał zrobiony jest głównie z twarogu, żółtek, cukru i bakalii, z pewnością zachwyci gości szykownym wyglądem i nieziemskim smakiem.
Nie w każdym domu tradycyjna pascha gości na stole podczas Wielkanocy. Jednak dla niektórych to bezsprzeczny „must have” i obowiązkowo musi znaleźć się w świątecznym menu. Przysmak z receptury Roberta Makłowicza uda się każdemu. Nie czekaj i przygotuj go w tym roku!
Pascha wielkanocna – przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
1 kg twarogu sernikowego
3 jajka
garść rodzynek
torebka cukru pudru z wanilią
szklanka cukru pudru
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta zmielonego kardamonu
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Twaróg, cukier, jajka, kardamon, cukier waniliowy przełóż do miski. Dołóż skórkę z cytryny oraz pomarańczy, sól, a także sparzone i przecedzone rodzynki. Durszlak wyłóż gazą i ustaw go na dużym naczyniu. Na materiał wylej przyrządzoną masę, po czym przykryj ją wystającą gazą, a następnie włóż do chłodziarki na 12 godzin. Po upływie tego czasu wyłóż paschę na talerz i ozdób bakaliami.