Bez marynaty w kuchni ani rusz. Przyrządzona z odpowiednich składników nada mięsu pożądanych cech. Na święta wiele osób decyduje się przygotować domową pieczeń. To dobry pomysł, bo chętnych do spróbowania kawałka pysznej szynki na pewno nie zabraknie. Wcześniej warto namoczyć porcje wieprzowiny czy wołowiny w dobrej marynacie. Ta bije rekordy popularności i daje wyśmienity efekt.
Dzięki marynowaniu mięso zyska jeszcze więcej smaku po upieczeniu i będzie rozpływać się w ustach
Dobra marynata zmiękczy mięso i nada wyjątkowego aromatu. Najczęściej do marynaty używa się soli – przyprawą naciera się wieprzowinę lub wołowinę. Tak mięso musi leżakować przez pewien czas. Oprócz soli niektórzy moczą kawałki mięsa w maślance czy mleku – płyny te mają właściwości zmiękczające. Taką mocą może poszczycić się także wino. Obecne w nim garbniki sprawiają, że mięso łatwiej kruszeje. Herbata również jest źródłem tych substancji, zwanych taninami. Z tego względu napar jest idealną bazą marynaty. W dodatku jego mocny zapach przenika mięso.
Jakie mięso opłaca się marnować w herbacie?
Mięso wieprzowe i wołowe. Można też spróbować zatopić w herbacie kurczaka lub indyka.
Marynata do mięsa z herbaty. Jak ją przyrządzić?
Składniki:
» 250 ml wody,
» 5-6 saszetek czarnej herbaty lub 4 łyżki czarnej herbaty liściastej,
» 2 łyżki octu jabłkowego,
» 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Herbatę zaparz w wodzie. Potem odcedź, a czysty płyn wymieszaj z cukrem i octem jabłkowym. Schab czy szynkę starannie umyj, osusz i usuń wszystkie błonki. Zanurz mięsiwo w marynacie – powinna je w pełni pokryć. Przykryj i włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin. Porcję wyjmij z urządzenia na około dwie godziny przed planowaną obróbką cieplną.
Czytaj też: Ten bigos robię w mig. Dodaję 4 sztuki i ma obłędny smak