
Pieczone naleśniki to smak niecodzienny, ale tak przepyszny, że oszalejesz na punkcie tego przepisu. Są proste, szybkie i przede wszystkim obłędne. Zarówno dzieci, jak i dorośli pokochają je od pierwszego kęsa.
Naleśniki zazwyczaj smażymy na patelni, ale te pieczone to zupełnie inny wymiar smaku. W dodatku z jabłkiem – tworzą obłędny smak. Najlepiej smakują z cukrem pudrem, albo filiżanką mleka.
Pieczone naleśniki z jabłkiem
Składniki:
» 2 jajka
» 2 torebki cukru waniliowego
» 400 ml zimnego mleka
» 1 szczypta soli
» 3 łyżki oleju
» 160g mąki
» 2 jabłka
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki, następnie dodaj cukier wanilinowy oraz wszystko szybko przemieszaj trzepaczką. Wlej mleko, olej, a potem dodaj sól i mąkę. Całość zmiksuj mikserem, aby nie było grudek.
Wylej gotowe ciasto na dużą blachę do pieczenia – 25 x 40 cm – wyłożoną wcześniej papierem. Na wierzch ciasta posyp starte na drobnych oczkach jabłka. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i poczekaj kilka minut, aż lekko przestygnie, a następnie za pomocą noża pokrój w dowolnej wielkości paski. Zwijaj je w naleśnika i gotowe! Możesz posypać je cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub bez niczego, smacznego!