REKLAMA
ShareInfo.plPoradyPiękniejszy niż tuja i ma jadalne owoce. Idealny na żywopłot

Piękniejszy niż tuja i ma jadalne owoce. Idealny na żywopłot

ognik szkarłatny
fot. screen Youtube / Peter Plantipp

Ten krzew zachwyca wyglądem bez względu na porę roku. Zastąpi pospolite tuje w ogrodzie. Wzdłuż ogrodzenia warto posadzić ognika szkarłatnego. Jesienią wiele roślin traci swój urok – na szczęście chandra omija ognik. On, mimo niesprzyjających warunków pogodowych, nadal prezentuje się nieskazitelnie. Stanowi atrakcję coraz większej liczby polskich ogrodów. Na tuję już raczej nikt nie spojrzy z podziwem, a na ten krzew, i owszem. Jeśli o niego zadbasz, odwdzięczy się. Poznaj wymagania ognika szkarłatnego.

REKLAMA

Ognik szkarłatny – co to za roślina?

Krzew ten wytwarza mocno czerwone owoce i one czynią go wyjątkowym. Dorasta do 4 m, a jego owoce pojawiają się po lecie i wyglądają trochę jak jarzębina czy dzika róża. Z pewnością przyciągną oko każdego. Nawet niektóre wygłodniałe ptaki chętnie się nimi posilą.

Ludzie raczej nie powinni ich zrywać i degustować na surowo, ze względu na obecność toksycznych glikozydów cyjanogennych. Wskazany jest przede wszystkim umiar. Aczkolwiek można owoce przerabiać na nalewki, konfitury czy soki. Są bogate w witaminę C.

Jeszcze zanim roślina zwiąże owoce, wypuszcza małe kwiaty w kolorze białym. One wspaniale się prezentują w otoczeniu bujnych, zielonych liści. Zimą krzew nie traci swego wdzięku i nadal można podziwiać jego rudawo-brązowe odcienie .

REKLAMA

Ognik szkarłatny zawsze robi wielkie wrażenie, ale ma swoje wymagania, które trzeba spełnić, by swoją urodą czarował przez wiele lat. Miejsce, w którym rośnie, nie powinno być zacienione. On uwielbia słońce i jasne stanowiska. Podłoże powinno być urodzajne i przepuszczalne.

Ognika nie musisz zbyt często podlewać, ale gdy obszar, na którym się rozwija, mocno przeschnie, natychmiast dostarcz mu wody. Dodatkowo obficie nawadniaj go przed zimą. Na wiosnę lekko przytnij krzew.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA