ShareInfo.plKulinariaPierogi czarnoleskie. Obecnie mało kto robi, farsz to maestria smaku

Pierogi czarnoleskie. Obecnie mało kto robi, farsz to maestria smaku

pierogi
fot. screen Youtube / The Kitchen Cosmonaut

Najlepsze pierogi, które jadano kiedyś i do których warto wracać nawet dziś? Czarnoleskie. Ten specjał jest znany wielu pokoleniom, a nasze babcie właśnie na nich się wychowały. Poznaj przepis na pierogi wypełnione nietuzinkowym farszem z kapusty i grochu.

REKLAMA

Obok pierogów nie da się przejść obojętnie. Mogą w sobie skrywać całą gamę rozmaitych farszów: owocowy, mięsny, rybny, warzywny czy serowy. Czarnoleskie nadzienie na pierogi to połączenie grochu, kapusty, czosnku, cebuli i podgardla. Ta mieszka zamknięta w delikatnym cieście pierogowym to obiad na medal.

Przepis na pierogi czarnoleskie

Składniki:
Ciasto
⊹ 1 szklanka lekko ostudzonej wrzącej wody (nie powinna parzyć zbyt mocno w dłonie),
⊹ 500 g mąki pszennej niskiego typu przemiału,
⊹ 2 łyżki rozpuszczonego masła,
⊹ odrobina soli.

Nadzienie
⊹ 200 g podgardla,
⊹ ok. 400 g łuskanego grochu,
⊹ 2 ząbki czosnku,
⊹ ćwierć główki kapusty,
⊹ 1 duża cebula,
⊹ majeranek,
⊹ pieprz i sól.

Przygotowanie:
Wieczorem zalewamy groch wodą, odstawiamy do napęcznienia. W porze robienia obiadu gotujemy go do miękkości z niewielką ilością soli. Strączki odsączamy i rozgniatamy widelcem.

REKLAMA

Podgardle kroimy drobniej, wrzucamy na patelnię i wytapiamy, potem dokładamy drobno pokrojoną cebulę i smażmy, aż nabierze złotego koloru i otrzymamy skwarki mięsne.

Siekamy kapustę, przesmażamy na osobnej patelni, aż zmięknie, ewentualnie podlewamy wodą. Na patelnię wrzucamy roztarty groch, dodajemy majeranek, pieprz i sól, przez moment dusimy. Przed końcem wrzucamy zmiażdżony czosnek.

Na ciasto: mąkę przesiewamy. W 250 ml zagotowanej wody roztapiamy nieco soli i zaparzamy nią mąkę. Wlewamy płynne masło, wyrabiamy składniki łyżką, a potem ręcznie. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, ale nie za długo, bo będzie twarde.

Z ciasta lepimy kulę, odstawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Potem kule dzielimy na trzy porcje i wszystkie rozwałkowujemy. Wycinamy okręgi za pomocą szklanki i nakładamy do każdego krążka farsz. Sklejamy krawędzie i formujemy pierogi. Gotujemy je w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podajemy np. z kwaśną śmietaną.

REKLAMA

Czytaj też: Przypraw po terminie ważności nie wyrzucaj. Przydadzą się do sprzątania

Zobacz również:
REKLAMA