ShareInfo.plKulinariaPierogi po chłopsku znikają jeden za drugim. Każdy pyta o ten przepis

Pierogi po chłopsku znikają jeden za drugim. Każdy pyta o ten przepis

pierogi
fot. screen Youtube / @vkusno_prosto_byudzhetno

Farsz to serce każdego pieroga. W cieście pierogowym można ukryć praktycznie wszystko – od mięsa, po produkty nabiałowe, warzywa i owoce. Sporym zaskoczeniem dla rodziny na pewno będzie urozmaicone nadzienie z ziemniaków i kilka innych składników. Przy dozie kreatywności stworzysz coś niebanalnego, a wszyscy pasjonaci tradycyjnych ruskich będą nimi zafascynowani. Odsłona „po chłopsku” taka właśnie jest. Sycąca, pełna aromatu i wyrazistości.

REKLAMA

Pierogi po chłopsku to pomysł na obiad, który oczarowuje smakiem. W pospolitym farszu nie ma żadnych udziwnień. Jeśli uznajesz tylko swojskie smaki, to tymi pierogami możesz zajadać się bez końca.

Prosty przepis na pierogi chłopskie

Składniki:
Na ciasto:
250 g gorącej wody,
500 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła.

Na farsz:
1 cebula,
600 g ziemniaków ugotowanych,
100 g kiełbasy,
3 łyżki oleju,
100 g boczku,
trochę majeranku,
pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:
Farsz
Ostudzone ziemniaki mielimy na gładkie puree. Kiełbasę i boczek kroimy w kosteczkę i podobnie postępujemy z cebulą, którą najpierw obieramy.

REKLAMA

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy boczek. Wrzucamy kiełbasę, a na koniec cebulę. Przesmażamy na złoty kolor.

Dodajemy szczyptę pieprzu i trochę majeranku, mieszamy i studzimy. Potem przekładamy składniki do masy ziemniaczanej, łączymy i dodajemy przyprawy wg uznania.

Ciasto pierogowe
Do miski przesiewamy mąkę, solimy ją. Wlewamy płynne masło i sukcesywnie wodę, zaczynamy wyrabiać wszystkie składniki na jednolitą masę – miękką i sprężystą. Okrywamy ją szmatką, żeby nie obsychała.

Po 30 minutach wałkujemy ciasto na cienki placek (o grubości ok. 2 milimetrów). Wycinamy z niego kółka przy pomocy szklanki i na każde dajemy łyżkę nadzienia. Sklejamy krawędzie ciasta, formując pieroga.

REKLAMA

Gotujemy pierogi w osolonej wrzącej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, to trzymamy je jeszcze na ogniu przez ok. 4 minuty. Okraszamy podsmażonym boczkiem i podajemy na obiad. Smacznego.

Czytaj też: Bajecznie pyszne pierogi przemyskie z niesamowitym farszem. Przepis

Zobacz również:
REKLAMA