Pierogi z czereśniami
fot. Facebook / ciagoty

Pierogi z czereśniami przypominają nam smak lata. Delikatne ciasto, które otacza słodkie i soczyste czereśnie, do tego pyszna śmietanka albo polewa waniliowa to marzenie każdego wielbiciela specjałów. Jeśli dodamy do potrawy jeszcze cukier i cynamon, to z pewnością nikt się jej nie oprze. Pierogi smakują obłędnie i są doskonałym pomysłem na lekki obiad lub odżywczy deser.

Królowe czereśnie

Okrągłe, mocno czerwone i pełne blasku czereśnie kuszą nas swoim nieprzeciętnym smakiem i zapachem. Znakomicie orzeźwiają i są bombą witaminową. Oprócz wody (mają jej nawet 80%), zawierają też potas, jod, sód, witaminy z grupy B, oraz witaminę E i C.

Owoce można jeść na surowo, a także robić z nich różne przetwory: soki, konfitury, nalewki, lody, kompoty, masy do ciast, dżemy. Mogą być także składnikiem deserów, sałatek i oczywiście pierogów. Jeżeli nigdy nie jadłeś pierogów z czereśniami, to właśnie teraz jest dobry moment, aby przyrządzić je według poniższej receptury.

Pierogi z czereśniami – przepis

Składniki:
Na ciasto:
350 g mąki pszennej
1 jajko
sól
125 ml wody
Nadzienie
około 500 g czereśni
2 łyżki cukru
cynamon
skórka starta z 1/3 cytryny

Przygotowanie:
Czereśnie umyj, osusz, a następnie usuń z nich szypułki i pestki. Owoce włóż do miseczki, oprósz je cynamonem i posyp cukrem. Dorzuć skórkę z cytryny i odstaw czereśnie w zimne miejsce na ok. 2 godziny, aby zmiękły i puściły sok. Zacznij przygotowywać ciasto. Przesiej mąkę, połącz ją z jajkiem, odrobiną soli i wodą, po czym wyrabiaj ciasto na jednolitą masę, następnie odstaw i okryj ściereczką. Rozwałkuj ciasto i wykrywaj kółka (np. przy użyciu szklanki). W środku każdego kawałka umieść dwie odsączone czereśnie, po czym złącz jego brzegi. Od razu wrzucaj pierogi partiami do osolonego wrzątku. Gotuj około 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię, odcedź na durszlaku albo zbierz łyżką cedzakową wprost na talerzyk.

Pierogi z owocami możesz posypać cukrem pudrem i polać roztopionym masłem. Będą smaczne także z maślanką, jogurtem, słodką śmietanką, polewą waniliową albo z serkiem homogenizowanym. Pierogi z nadzieniem czereśniowym można urozmaicić, dodając do farszu nie tylko owoce, lecz także biały ser. Wtedy danie będzie kremowe i bardziej sycące. Zamiast twarogu można dodać trochę serka mascarpone (ok. 350 g serka połączonego z odrobiną aromatu waniliowego i 2 łyżkami cukru wanilinowego). Na środku każdego kawałka ciasta na pierogi należy położyć czereśnię i 1 łyżeczkę masy twarogowej.

Czereśnie poza sezonem są powszechnie dostępne w sklepach w postaci mrożonej. Jeśli w czasie długich wieczorów stęsknimy się za smakiem lata, to wystarczy przyrządzić pierogi z farszem z owoców mrożonych. Należy czereśnie wcześniej rozmrozić, a potem odsączyć z nadmiaru soku.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna