Placek po węgiersku wg przepisu Magdy Gessler. Bezkonkurencyjne danie
Placki ziemniaczane należą do ulubionych potraw Polaków. Gdy dodamy do nich gulasz węgierski, to uzyskamy danie, któremu nie sposób się oprzeć. Placek po węgiersku jest niesamowicie smaczny, sycący, a gulasz wprost rozpływa się w ustach.
REKLAMA
Dziś prezentujemy recepturę Magdy Gessler na placek po węgiersku. Ta znakomita potrawa stała się wizytówką jednej z restauracji, która przeszła „Kuchenne rewolucje”. Za sprawą najlepszych składników i oczywiście odpowiedniej receptury, danie stało się szlagierem restauracji, a właściciele odnieśli sukces.
Placek po węgiersku według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
1 jajko
8 ziemniaków
kilka łyżek mąki
1 cebula
sól
majeranek
REKLAMA
Gulasz:
pół kg łopatki wieprzowej
3 ogórki kiszone
1 cebula
pół litra przecieru pomidorowego
słodka papryka
1 papryka czerwona
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 cebula
ostra papryka
kminek mielony
2 liście laurowe
czosnek w proszku
pieprz
sól
Przygotowanie:
Pokrój mięso w kostkę. Identycznie zrób z ogórkami, cebulą i papryką. Przygotuj garnek z grubym dnem, rozpuść w nim odrobinę masła i dodaj do niego kminek oraz papryki: słodką i ostrą. Potem dorzuć do składników mięso i posiekane warzywa. Kiedy mięso będzie rumiane, wlej do garnka niedużą ilość wody, dodaj pozostałe przyprawy i przecier pomidorowy. Całość gotuj pod przykrywką, do czasu, aż mięso zmięknie.
REKLAMA
Podczas gdy gulasz się pomału dusić, zabierz się za przyrządzanie placków ziemniaczanych. Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach – tak samo zrób z cebulą. Jeśli masz ochotę, to do ziemniaków zetrzyj trochę marchewki i dodaj koperek. Następnie do masy wbij jajka, dodaj mąkę, sól i pieprz, po czym starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i układaj placki (najlepiej jeden placek na całą patelnię) i smaż na złoty kolor. Placki serwuj na gorąco, przełożone gulaszem. Gotową potrawę możesz posypać żółtym serem. Dzięki temu danie będzie jeszcze bardziej pożywne i rozgrzewające.