
Rogale marcińskie to listopadowy hit. W dzień św. Marcina cieszą podniebienia tysięcy Polaków. Chętnych do jedzenia byłyby miliony, gdyby tradycyjne rogaliki nie kosztowały fortuny w cukierni. Łakocie nie powinny zrujnować twojego portfela, a w dodatku będą jeszcze lepsze niż ze sklepu, gdy zrobisz je w swojej kuchni według tego łatwego przepisu. Twoi domownicy będą nimi oczarowani i zaczną zabierać z talerza po kilka sztuk naraz.
Spróbuj tych rogali, bo są lepsze od marcińskich
Rogaliki to smakowita przegryzka, którą każdy może zrobić po swojemu. Najwięcej sympatii budzą kruche i drożdżowe rogaliki ze słodkim nadzieniem. Może nim być marmolada różana, powidła śliwkowe, czekolada, krem budyniowy, masa makowa czy krówkowa. Wszystkie te pomysły na farsz są znakomite, ale ten z poniższego przepisu wymiata. Przekonaj się, jak smakują kruche rogaliki z masą orzechową, testując tę łatwą i sprawdzoną recepturę.
Przepis na kruche rogaliki orzechowe
Składniki:
▪ 300 g mąki pszennej,
▪ 100 g cukru pudru,
▪ 200 g masła,
▪ 2 żółtka,
▪ 100 g orzechów włoskich,
▪ ewentualnie cynamon i cukier puder.
Wykonanie:
1. Orzechy obieramy, siekamy i mielimy na proszek.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, przekładamy schłodzone masło i cukier puder, a potem siekamy tłuszcz nożem, łącząc z sypkimi składnikami, wyrabiając ciasto. Podczas pracy dodajemy do niego żółtka i zmielone orzechy, zagniatamy sprężystą masę, ale nie za długo.
3. Lepimy z niej kulę, kroimy na 3 porcje, okręcamy folią i zamrażamy na pół godziny.
4. Jeden kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy koło (foremką może być np. talerz). Okrąg dzielimy na ok. 8 trójkątów takiej samej wielkości. Każdy z nich zawijamy w rulon, zaczynając od szerszego końca.
5. Rogaliki orzechowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 195℃ (bez termoobiegu) przez ok. 20 minut. Gdy nieco wystygną, obtaczamy z cukrze z cynamonem.
Polecamy: Biszkopt serbski. Bez proszku do pieczenia, a rośnie jak na sterydach

