Marchewkę, podobnie jak pietruszkę czy buraki, chętnie sądzimy na przydomowej grządce. Zawsze przydaje się do zup, sosów, surówek, a nawet deserów. Mało które warzywo ma intensywny słodki smak, a pomarańczowy korzeń stanowi wyjątek. Żeby go nie utracić, konieczne jest prawidłowe dokarmianie marchewki. To także patent na pomnożenie zbiorów. Zobacz, czym nawozić roślinę.
Na smak marchewki znacząco wpływa odmiana, a także metoda uprawy rośliny. Słodkie korzenie nie są dla nas zaskoczeniem, ale gorzkie, już tak. Dlaczego marchewka ma niepożądany smak? Głównie poprzez błędy pielęgnacyjne. Należałoby najpierw zbadać odczyn pH gleby, a dopiero później zapoczątkować uprawę. Gorycz to także efekt działalność niektórych patogenów.
Jak uprawiać marchew? Kluczowe zasady
Roślina lubi słoneczne stanowisko, które sprzyja rozwojowi słodkich korzeni. Odczyn pH gleby musi być obojętny. Jeśli będzie mocno kwaśny, marchew będzie miała lekko gorzkawy smak (im większa kwasowość, tym więcej goryczy). Należy zwiększyć częstotliwość podlewania w fazie wschodu i rozwoju rośliny.
Patent na darmową i ekologiczną odżywkę dla marchwi. Wystarczą łuski cebuli
Dobrze dobrany nawóz potrafi modyfikować smak i liczebność zbiorów marchewki. Najlepiej zasilić roślinę czymś naturalnym, bo w sklepach ogrodniczych zwykle nawozy zawierają dużo chemii, więc warto działać na własną rękę. Bazą domowej odżywki są łuski cebuli. Zbierz 100 g tego odpadu i zalej go 2 litrami wody, odnieś w ciepłe miejsce na 2-4 tyg., sporadycznie przemieszaj.
Gdy mieszanka sfermentuje, przesącz ją przez sito, a potem rozrzedź wodą (proporcje 1:10). Nawóz jest gotowy do użycia. Podlewaj nim marchew raz na 3-4 tygodnie podczas wzmożonego rozwoju.
Dlaczego łuski cebuli to cenny surowiec do produkcji domowego nawozu do marchewki? W łupinach znajdują się ważne pierwiastki (potas, miedź, fosfor, żelazo i wiele innych), a także witaminy (E, C, z grupy B). To właśnie one sprzyjają obfitym i słodkim korzeniom.