
Chciałbyś, żeby plony ogórków były zdecydowanie lepsze niż w ubiegłych latach? To możliwe nawet bez pomocy drogich odżywek ze sklepu czy ton obornika. Istnieje krótsza i prostsza droga do sukcesu. Koniecznie sprawdź ten naturalny nawóz do warzyw.
Podagrycznik to pospolita roślina, która rośnie w całej Polsce. Jest go tak dużo, że nieraz pozbywamy się go z podwórka, bo uważamy, że jest nędznym chwastem. W rzeczywistości to skarbnica minerałów, które mogą wesprzeć rośliny uprawne na etapie plonowania, m.in. ogórki.
Podagrycznik zadba o twoje ogórki. W sezonie nie nadążysz z robieniem małosolnych i kiszonych

Roślina na powyższym obrazku podagrycznik. Skoro już wiesz, jak wygląda, spróbuj go poszukać i zerwać – cenne są wszystkie jego elementy zarówno liście, kwiaty, jak i łodygi. Z ok. 1 kilograma surowca powstanie jedna z najskuteczniejszych odżywek do ogórków, która zwielokrotni plony.
Podagrycznik umieść w sporym pojemniku i zalej 10 litrami wody, odstaw w cień na mniej więcej 14 dni. Jedna ważna uwaga: podczas upałów fermentacja nabiera rozpędu. Pamiętaj, aby każdego dnia zamieszać nawóz.
Zajrzyj do niego po kilkunastu dniach – jeśli z jego powierzchni zniknęła piana, jest gotowy. Musisz go odcedzić i rozrzedzić wodą w proporcji 1:10. Płynną gnojówkę przelej np. do konewki i podlej ogórki. Za 14 dni powtórz zabieg i kontynuuj go przez cały sezon wegetacyjny, zachowując wskazany okres karencji.
Czytaj też: Zapomniałam to zrobić, przesadzając roślinę. Po kilku dniach zgniła