W ogrodach Polaków właśnie dojrzewają ogórki i pomidory. Latem ze zdwojoną siłą rośnie także ukochana przez wszystkich fasolka szparagowa. Uprawa strączków jest w miarę prosta, a plony są zazwyczaj obfite. Zwłaszcza gdy wzmocnisz roślinę nawozem – wtedy każdy pęd będzie suto okryty strąkami. Zobacz, jak odżywić fasolkę szparagową. Swojska odżywka zadziała na nią jak doping.
Patent na podwojenie plonów. Wzmocnij fasolkę szparagową już teraz
W fazie intensywnego wzrostu fasolka ma szczególne potrzeby. Zapewnienie jej żyznego podłoża to za mało. Nowe dowozy substancji odżywczych zawsze się przydadzą. Ich nośnikiem jest kuchenny nawóz.
Zapewni warzywom energię w formie węglowodanów, a dzięki nim strączki będą mogły szybciej rosnąć i wydawać okazałe plony. Za nawóz posłuży biały cukier. Do 500 ml wody wsyp łyżkę słodkich kryształków i mieszaj do roztopienia. Potem podlewaj sadzonki.
Nieocenione wsparcie dla warzyw strączkowych. Cukier to nie jedyny nawóz do fasolki
Zamiast cukru możesz podarować fasolce szparagowej nieco inny nawóz z kuchni. Na przykład skórkę z banana. Zawiera potas, którego tak bardzo potrzebują rosnące strączki. Źródłem wapnia są natomiast skorupki jajek. One też świetnie sprawdzą się w roli nawozu. Najpierw je zmiel lub mocno pokrusz, a następnie rozrzuć na glebie pod każdą rośliną. Bananową skórkę pokrój i wysusz – później postępuj podobnie jak ze skorupkami.
Możesz też przyrządzić odżywkę w formie płynnej. Odpad zalej wodą i odstaw na ok. 2 dni, a potem odcedź i cenną wodę podlewaj warzywa strączkowe.