wątróbka
fot. Pixabay

Po usmażeniu wątróbka wychodzi wam twarda i sucha? Bardzo możliwe, że popełniacie dwa zasadnicze błędy podczas jej przygotowania. Dowiedzcie się, czego powinniście unikać.

Wątróbki nie powinniśmy wykluczać z naszej diety. Ma ona wiele zdrowotnych właściwości, zawiera bowiem mnóstwo białka i żelaza. To ostatnie jest szczególnie cenne dla osób zmagających się z niedokrwistością. Znajdziemy w niej także szereg witamin z grupy B i witaminę A. Jednak ludzie z podwyższonym cholesterolem powinny spożywać ją z umiarem.

Jak prawidłowo przyrządzić wątróbkę?

Istnieją dwa zasadnicze błędy, przez które wątróbka nie może wyjść smaczna. Pierwszy z nich polega na wrzucaniu podrobu na niewystarczająco rozgrzany tłuszcz oraz jego bardzo szybkie przewracanie. Postępując w ten sposób, wątróbka będzie przywierać do patelni i nie będzie odpowiednio usmażona. Podobnie będzie w sytuacji, gdy umieścimy na patelni jej zbyt dużą ilość. Powinniśmy tak dobierać rozmiar naczynia, aby wszystkie kawałki wątróbki stykały się z jego dnem. Dzięki temu danie będzie się usmażone równomiernie.

Kolejnym powszechnym błędem jest solenie mięsa natychmiast po wrzuceniu go na patelnię. Dlaczego nie jest to dobra decyzja? Sól dodana zbyt wcześnie wyciągnie z wątróbki wodę. W efekcie będzie ona sucha. Powinniśmy ją posolić dopiero na sam koniec przyrządzania, wtedy temu zapobiegniemy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę