ShareInfo.plKulinariaPosyp truskawki solą. Po 5 minutach sobie podziękujesz

Posyp truskawki solą. Po 5 minutach sobie podziękujesz

truskawki
fot. Pixabay / Pexels

Pewnie wielokrotne zdarzyło ci się zjeść truskawkę prosto z krzaczka lub w drodze ze straganu do domu. Ich cudny wygląd i aromat prowokują do tego stopnia, że trudno się im oprzeć. Czasami nawet możemy spróbować owocu podczas zakupu, bo zachęca nas do tego sam sprzedający. Wtedy bez wahania się zgadzamy. To błąd. Drobnoustrojów obecnych na nieumytych truskawkach często nie widać gołym okiem, ale mogą być ich tam tysiące! Do tego jeszcze kurz i piasek… Dlatego trzeba je zawsze myć przed spożyciem – dla własnego bezpieczeństwa. Dużym zagrożeniem są również pestycydy stosowane w uprawach przemysłowych, a nawet amatorskich. Sama woda to za mało, by się ich pozbyć, więc poznaj niezawodny sposób mycia owoców przy pomocy soli.

REKLAMA

Truskawki to sezonowe dary natury. Producenci, aby zwiększyć plony lub ochronić uprawy przed chorobami grzybowymi, często pryskają je chemią. Działa ona także na mszyce i inne zarazy. Resztki pestycydów mogą osiąść na owocach. Konsumenci powinni przed spożyciem starannie umyć truskawki, ale zwykła woda może nie zredukować zanieczyszczeń. Z pomocą przychodzi ten trik z solą.

Może cię zainteresować: Wina Cava – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Sposób na robaki. Truskawki będą czyste jak łza

Wypełnij naczynie chłodną wodą i dodaj do niej 3-4 łyżki soli spożywczej. Wymieszaj roztwór i wrzuć do niego owoce. Po upływie 5-10 minut zobaczysz, jak robaczki unoszą się na powierzchni solanki. Odcedź owoce, opłucz i ciesz się ich smakiem, bez obaw.

Ważne!
Szypułki usuwaj z owoców, dopiero gdy je odcedzisz z solanki. Gdybyś zrobił to przed płukaniem, woda z solą dotarłaby do miąższu i truskawki miałyby podwójny słodko-słony smak.

REKLAMA

Czytaj też: Nasmaruj tym tarkę kuchenną. Patent znają nieliczni

Zobacz również:
REKLAMA