tatar rybny
fot. Pexels

Tatara zazwyczaj przygotowuje się z wołowiny, ale równie dobrze można go zrobić z ryby. Tatar ze śledzia, czy tuńczyka jest tak samo dobry, jak ten tradycyjny. Sprawdź dwa przepisy na potrawę w niecodziennej odsłonie.

Przygotowanie tego specjału wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Jeśli zaopatrzymy się w dobrej jakości składniki, to danie z pewnością się uda.

 

Przepis na tatar z tuńczyka

Jeśli dotychczas omijałeś tatara z uwagi na obecność surowego mięsa, teraz możesz z powodzeniem wypróbować poniższą recepturę na bazie tuńczyka. Oto pełna lista produktów:

Marynata:
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki sosu rybnego

Salsa:
Skórka starta z cytryny
3 ząbki czosnku
papryczka chili

   

Tatar:
kilka plasterków świeżego ogórka
120 g tuńczyka marynowanego w słoiku
1 cebula dymka
kilka gałązek kolendry
świeży imbir
1 papryczka chili
Mus z awokado:
sok z 1 cytryny
1 awokado
sól

Przygotowanie:
Połącz w misce tuńczyka, olej, cytrynę, cukier, sos rybny i włóż mieszankę do lodówki na ok. 2 godziny. Wszystkie składniki na salsę posiekaj, wymieszaj ze sobą, po czym odstaw. Rybę wymieszaj z pokrojonym korzeniem imbirem, kolendrą, dymką, chili, a potem odstaw. Aby zrobić mus, połącz awokado z sokiem z cytryny i solą, a na końcu zmiksuj na gładką masę. Na środku talerzyka umieść porcję musu z awokado, połóż na nim tuńczyka z dodatkami i dodaj salsę.

   

Przepis na tatar ze śledzia

Składniki:
1 biała cebula
opakowanie śledzi
1 czerwona cebula
2 ogórki konserwowe
grzyby marynowane
oliwa
pieprz i sól
musztarda miodowa
1 żółtko

Przygotowanie:
Śledzie namocz w wodzie, aby utraciły nadmiar soli. Potem odsącz je na ręczniku papierowym, a następnie drobno posiekaj i wymieszaj z żółtkiem jajek (wcześniej ugotuj je na twardo). Pokrojone filety zmieszaj z musztardą, pieprzem, oliwą i uformuj z nich nieduże porcje. Dookoła każdej z nich układaj pokrojoną cebulę, ogórka i grzybki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę