Poznaj przepis Roberta Makłowicza na puszyste placki ziemniaczane

placki ziemniaczane Roberta Makłowicza
fot. screen Youtube / Home Cooking Adventure / Facebook / Robert Makłowicz

Fani Roberta Makłowicza zachwycają się jego przepisami i z chęcią wypróbowują je w swoich domach. Dziś sięgniemy po nietypową recepturę Makłowicza na placki ziemniaczane. Nie są to jednak zwyczajne placki, zawierają bowiem dodatek drożdży. Dzięki nim placuszki są niebywale puszyste i nabierają fenomenalnego smaku.

REKLAMA

Sposobów na przygotowanie placków ziemniaczanych jest całe mnóstwo. Do ciasta można dodać ziemniaki tarte na małych lub grubych oczkach, część osób wykorzystuje także blender, aby rozdrobnić bulwy.

Robert Makłowicz, jeżdżąc po wielu regionach świata, odkrył wiele receptur na wyśmienite dania, lecz kuchnia polska nadal jest bliska jego sercu. Dlatego krytyk kulinarny uwielbia przygotowywać potrawy tradycyjne, choć nie brakuje w nich minimalnych modyfikacji – takich jak np. dodanie drożdży do placków ziemniaczanych.

REKLAMA

Placki ziemniaczane z drożdżami – przepis Roberta Makłowicza

Składniki:
5 łyżek mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
1 cebula
pieprz
sól
szklanka mleka

Przygotowanie:
Utrzyj drożdże z cukrem, a następnie dolej 1/4 ciepłego, ale nie gorącego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na kwadrans. Zagotuj pozostałą porcję mleka w rondelku. Umyj kartofle, obierz je ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Umieść je na sitku, sparz wrzącym mlekiem, a potem odsącz nadmiar płynu – mocno dociskając, na koniec przełóż je do rozczynu. Dodaj jaja, pieprz, sól, posiekaną i podsmażoną cebulę oraz resztę mąki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstaw ciasto na pół godziny. Później na rozgrzaną patelnie wlej olej i wykładaj porcje masy. Smaż placki z każdej strony na złocisty kolor. Serwuj z kwaśną śmietaną albo z dodatkiem cukru – jeśli lubisz na słodko. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: