
Kruche i soczyste mięso to fundament udanego obiadu – niezależnie od tego czy jest gotowane, czy smażone. O tym, czy potrawa będzie godna pochwały, decyduje nie tylko metoda serwowania mięsa czy długość marynowania. Kluczowa jest struktura wyrobu: najbardziej pożądana jest krucha i soczysta. Zobacz, jak ten efekt uzyskać.
Miękkie i soczyste mięso w mgnieniu oka. Oto trik, który powinieneś znać
Marynata, w skład której wchodzi sok z cytryny, maślanka, ocet, alkohol lub kiwi, zmiękcza mięso. Wybierz jeden składnik z wyżej wymienionych i dodaj go do marynaty, a mięso będzie rozpływać się w ustach. Poza tym ważne jest zamykanie porów w mięsie. Przed pieczeniem czy duszeniem warto wstępne obsmażyć mięso. Dzięki temu jego smak zamknie się w środku.
Możesz też mięso ugotować i to wystarczy. Aczkolwiek nie w zwykłej wodzie. Lepszy będzie bulion mięsny lub jarzynowy. Opcja dla osób zabieganych to zastosowanie kostki rosołowej. Wystarczy roztopić ją w gorącej wodzie, a potem zalać drób czy wołowinę wywarem i kontynuować gotowanie. Dzięki rosołowi mięso będzie pachnące i soczyste.
O czym jeszcze warto pamiętać przy smażeniu mięsa?
W trakcie smażenia nie dociskaj mięsa do patelni. Wiele osób robi tak, chcąc przyspieszyć smażenie, ale to zbędny zabieg, który tylko pogarsza sytuację. Mięso wcale nie dochodzi szybciej, a jakby tego było mało, traci chrupkość. Wypływają z niego cenne soki, a ono – zaczyna przywierać do dna patelni i może się przypalić lub będzie gdzieniegdzie mocniej spieczone. Jak smażyć mięso poprawnie? Wrzuć je na patelnię i sukcesywnie smaż, niczego nie przyciskając.
Czytaj też: Ciasto Kubuś podbije twoje serce. Każdy będzie chciał dokładkę