ShareInfo.plArtykuł sponsorowanyPrimitivo – włoskie wino z charakterem

Primitivo – włoskie wino z charakterem

włoskie wino

Aromatyczne, intensywne, czerwone i… bardzo długo niedoceniane! Na szczęście primitivo powoli toruje sobie drogę do zbiorowej świadomości i zaczyna zajmować przysługujące mu miejsce wśród włoskich trunków. Zobacz, skąd wzięła się jego nazwa, do czego pasuje to wino i co czyni je tak wyjątkowym!

Primitivo – znaczenie i pochodzenie nazwy

Wbrew pierwszemu wrażeniu, nazwa tego wina nie ma nic wspólnego z byciem prymitywnym (i słusznie, bo to naprawdę wyszukany trunek). Pochodzi ona od łacińskiego słowa „primativus”, co oznacza „pierwszy” lub „wczesny”. Nawiązuje ona do szybszego dojrzewania tego rodzaju winogron, które są gotowe do zbiorów wcześniej niż inne odmiany.

Primitivo – skąd pochodzi

Ojczyzną tego wina jest słoneczna Italia, a dokładniej rzecz ujmując – włoski region Apulia. Jego położenie jest niezwykle charakterystyczne, bowiem znajduje się on w obcasie “włoskiego buta”, jak często określany jest kształt Włoch. Geograficznie ta część Italii ma wszystko, co uwielbiają winne szczepy Primitivo – śródziemnomorski klimat i łagodne zimy.

Jak smakuje Primitivo

Jedno jest pewne – smaku tego wina po prostu nie da się podrobić. Da się za to w nim wyczuć między innymi:

  • owoce (w tym śliwki, jeżyny i czarne porzeczki),
  • przyprawy (prym wiedzie tu czarny pieprz, goździki i cynamon),
  • czekoladę i to niekiedy połączoną z nutami wanilii lub kawy.

Jak widzisz znajdziesz tu cały wachlarz niesamowitych aromatów, które podbiją niejedno podniebienie.

Primitivo – z czym je parować

Primitivo to odmiana wina czerwonego, która doskonale czuje się na suto zastawionym stole pełnym różnorodnych pyszności. Dlatego też zasady jego parowania są podobne jak przy innych trunkach tego rodzaju. Warto łączyć je z:

Różnego rodzaju mięsami

Od dziczyzny, przez danie z ciemnym sosem, aż po pikantne potrawy z owocami morza.

Dojrzałymi serami

Wino to doskonale będzie się czuć także w towarzystwie wyszukanej deski serów – także tych o intensywnym aromacie.

Rybami

Grillowane ryby także świetnie pasują do tego aromatycznego czerwonego wina.

Przekąskami

Świeża focaccia z ziołami, oliwki a może orzechy lub suszone owoce? W każdej z tych kompozycji Primitivo ukaże pełnię swojego smaku i aromatu.

Aromatyczne drinki z Primitivo

Primitivo będzie także doskonałą bazą do aromatycznych, winnych drinków o bogatym bukiecie i głębokim smaku. Żeby pomóc Ci odkryć jego pełen potencjał, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji.

Primitivo Amaretto Sour

Intrygujące połączenie z winnym twistem łączy w sobie przyjemną kwaskowatość z kuszącą słodyczą. Spróbuj i zasmakuj w tym pysznym drinku.

Składniki:

  • 90 ml Primitivo
  • 45 ml Amaretto
  • 30 ml świeżego soku z cytryny
  • 15 ml syropu z cukru trzcinowego
  • 2-3 krople Angostura Bitter
  • lód

Przygotowanie:

  1. Wrzuć lód do shakera i dodaj wszystkie składniki poza Angosturą.
  2. Wstrząsaj energicznie przez 15 sekund.
  3. Zawartość przecedź do schłodzonej szklanki.
  4. Dodaj kilka kropli Angostury Bitter.

Mojito Rosso

Czerwone mojito? Czemu nie! W końcu przeciwieństwa się przyciągają! Sprawdź, jak smakuje połączenie białego rumu z czerwonym winem i daj się zaskoczyć.

Składniki:

  • 100 ml Primitivo
  • 40 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki
  • 20 ml syropu cukrowego
  • 8-10 listków świeżej mięty
  • 100 ml wody gazowanej
  • lód kruszony

Przygotowanie:

  1. Wlej syrop cukrowy do wysokiej szklanki i dodaj listki mięty.
  2. Dolej sok z limonki i rum.
  3. Następnie dorzuć lód kruszony.
  4. Delikatnie wlej wino Primitivo.
  5. Całość uzupełnij wodą gazowaną.

Thyme Fizz

Głęboko ziołowy aromat i intensywne winne nuty. Ten drink jest idealną propozycją dla koneserów gęstych i nasyconych smaków z lekką nutką goryczki.

Składniki na drink:

  • 120 ml Primitivo
  • 30 ml ginu
  • 25 ml syropu z tymianku
  • 20 ml soku z cytryny
  • 80 ml wody gazowanej
  • lód
  • świeży tymianek do dekoracji

Składniki na syrop z tymianku:

  • 200 ml wody
  • 200 g cukru
  • 6-8 gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie syropu z tymianku:
1. Zagotuj wodę z cukrem.

  1. Dodaj tymianek.
  2. Gotuj 5 minut.
  3. Odstaw do ostygnięcia, następnie przecedź.

Przygotowanie drinka:
1. Wlej wszystkie składniki do shakera z lodem (z wyjątkiem wody gazowanej).

  1. Mieszaj wszystko przez minimum 15 sekund.
  2. Przecedź do wysokiej szklanki z lodem.
  3. Całość uzupełnij wodą gazowaną i delikatnie wymieszaj.
  4. Udekoruj świeżym tymiankiem.

Primitivo – włoska magia w kieliszku

Jak widzisz wino to naprawdę kryje w sobie ogrom niesamowitych aromatów i kuszących smakowych nut. Z racji swojego głębokiego bukietu będzie także nieodłącznym elementem każdej uczty z mięsem, serami i rybami w roli głównej. I to niezależnie od tego, czy wystąpi jako wino, czy też baza wyszukanych drinków, którymi zaskoczysz swoich gości. Jedno jest pewne. Każdy, kto ceni sobie włoską klasę, tamtejsze winnice i kuchnię śródziemnomorską, nie może przejść obojętnie obok tego niezwykłego trunku rodem ze słonecznej Italii.

Zobacz również:
REKLAMA